Cadouri primite de funcționari în 2020. Caz ajuns în vizorul CNA: un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezentant al Guvernului (Moldova Curată)

  • 13 Martie 2021 11:29
Cadouri primite de funcționari în 2020. Caz ajuns în vizorul CNA: un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezentant al Guvernului (Moldova Curată)

După ce anul trecut Guvernul Chicu a schimbat modalitatea de declarare a cadourilor primite de către funcționari, în unul dintre registrele de cadouri a apărut o mențiune interesantă: secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi, a primit un ac din aur pentru cravată, de la una dintre participantele la un concurs pentru o funcție publică. CNA a verificat circumstanțele și s-a ajuns la decizia de a restitui cadoul către cea care l-a oferit, se arată într-un material realizat de portalul Moldova Curată.

Pogtrivit sursei citate, printr-o hotărâre de Guvern aprobată la 26 februarie 2020, Guvernul a stabilit reguli noi la declararea cadourilor pe care le primesc funcționarii în exercițiul funcțiunii. Astfel, cadourile au fost împărțite în „admisibile” și inadmisibile”, respectiv, de atunci instituțiile au fost obligate să țină câte două registre, pentru fiecare tip de cadou. Până atunci era doar unul. Valoarea totală a cadourilor admise, oferite din politețe sau cu prilejul acțiunilor de protocol a rămas la fel – 1000 de lei.

La puținele instituții de stat care au publicat registrul cadourilor inadmisibile aceste registre sunt goale. În Registrul Guvernului pentru anul 2020 a apărut însă o mențiune curioasă: la 13 noiembrie 2020 secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurache, a primit, cu ocazia zilei de naștere, un ac din aur pentru cravată de la Violeta Melnic, o persoană care atunci candida la o funcție publică, în cadrul unui concurs organizat de Cancelaria de Stat. În Registru se spune că Ermurache a primit o broșură a IRIM (Institutul de Relații Internaționale din Moldova), în care se afla o felicitare, iar în ea – un ac din aur pentru cravată, în baza fișei de lângă ac. Beneficiarul susține că nu a știut ce se află în broșura primită. Când a găsit acul, l-a declarat, l-a trecut în Registru și l-a predat la CNA, trei zile mai târziu, așa cum prevede legea.

Solicitată de Moldova Curată, Violeta Melnic, doctor în drept, a confirmat că a oferit un asemenea cadou, în timp ce își depusese dosarul pentru o funcție publică: „E o funcție foarte mică, de consultant principal la care am trecut concursul de trei ori și niciodată nu am fost selectată, din motive subiective. Eu sunt conștientă de cunoașterea mea în domeniul respectiv. Mulțumesc că m-ați informat că în registru este o așa inscripție. Nu știam”.

Cadoul se află acum la CNA

Câteva luni mai târziu, în martie 2021, când am solicitat de la CNA informații despre acest caz, am fost informați că instituția a audiat părțile, iar persoana care a oferit cadoul, a declarant că a făcut-o din politețe, „dar pentru că acesta nu a fost acceptat, ar vrea să-l recupereze”.

„Analizând partea legală a acțiunilor persoanelor vizate, nu au fost constatate circumstanțe sau alte probe care ar indica componența infracțiunii de corupere activă. Funcționarul Cancelariei a declarat că nu a observat cadoul și nici nu a putut intui valoarea acestuia, accesoriul fiind pus într-o felicitare, iar persoana care l-a transmis a susținut că acest cadou nu l-a oferit pentru a obține avantaje sau foloase, ci din simpatie și politețe. În acest sens, urmează a fi respectate procedurile legale pentru restituirea cadoului și finalizarea examinării. În prezent, acul pentru cravată, care nu este calificat ca obiect al vreunei infracțiuni, se află la CNA, urmând ca acesta să fie transmis proprietarei, la finalizarea tuturor procedurilor de încheiere a investigației”, se spune în răspunsul CNA, remis portalului MoldovaCurata.md la 10 martie 2021.

Instituția ne-a informat, de asemenea, că acesta este primul caz, de asemenea anvergură, legat de cadourile inadmisibile, gestionat de CNA, „or, evidența cadourilor admisibile/inadmisibile ține de fiecare entitate publică în parte, iar autoritățile sunt responsabile de gestionarea a astfel de situații de sinestătător”. 

Ce alte cadouri au primit în anul 2020 funcționarii

Până acum, puține instituții de stat și-au publicat registrele de cadouri pe pagini. 

În Registrul cadourilor admisibile de la Guvern figurează, pentru anul 2020, de exemplu, două seturi de cești pentru cafea, unul oferit de premierul Ungariei, Victor Orban, și evaluat la 150 de lei, și altul – de ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavasoglu, evaluat la 400 de lei, un bici oferit de premierul Kazahstanului, evaluat la 500 de lei și altele.

Aceste cadouri declarate admisibile se păstrează într-o încăpere specială la Guvern, iar Serviciul de presă a fotografiat câteva dintre ele și ne-a oferit imaginile.
Din Registrul cadourilor admisibile de la Președinție, întocmit pentru anul 2020, lipsește descierea cadourilor, astfel că nu ne putem da seama ce anume a fost oferit președintelui, respectiv ce obiect anume a fost evaluat la o anumită sumă. Totuși, Serviciul de presă a făcut, în februarie 2021, câteva fotografii ale cadourilor care se păstrează la Președinție:
 
Citiți continuarea pe MOLDOVACURATA.MD

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău