Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect privind combaterea fraudelor cu fonduri europene

  • 15 Ianuarie 15:27
Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect privind combaterea fraudelor cu fonduri europene Sursa foto: Radio Cluj

Fraudarea fondurilor europene va fi pedepsită mai aspru. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de modificare a Codului penal, privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiției în vederea alinierii cadrului normativ la acquis-ul european și urmărește stabilirea pedepselor pentru gestionarea frauduloasă a fondurilor acordate de UE. Potrivit Ministerului Justiției, amendamentele propuse vor constitui „o verigă importantă” în procesul de aderare la UE, transmite Radio Chișinău.

În urma transpunerii Directivei UE în Codul penal, vor fi indicate fondurile gestionate de instituțiile UE și vor fi introduse circumstanțe agravante pentru utilizarea lor necorespunzătoare de către persoane fizice și juridice, a subliniat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Finalitățile urmărite prin acest proiect vor viza în primul rând extinderea definiției „mijloace de fonduri externe”. Această extindere va asigura claritate privind includerea tuturor bugetelor gestionate direct sau indirect de Uniunea Europeană. O altă finalitate este ajustarea infracțiunii de utilizare contrar destinației a mijloacelor din împrumuturi externe sau din fonduri, precum și se ajustează sancțiunile pentru a fi corespunzătoare Directivei UE. Norma este remaniată pentru a include toate tipurile de fonduri, granturi, împrumuturi interne, externe, ajutoare umanitare și în același timp se agravează răspunderea penală dacă această faptă a fost săvârșită în proporții mari ori de persoane publice, de persoane cu funcții de răspundere, de funcționari internaționali cu folosirea situației de serviciu sau de grupuri organizate”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru. 

Proiectul nu reduce pedepsele pentru cei care delapidează fondurile europene, care vor risca în continuare între 10 și 15 ani de închisoare, ci prevede alte sancțiuni pentru cei care utilizează fondurile în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Pentru a doua categorie, pedeapsa minimă va scădea de la 6 la 5 ani, iar cea maximă rămâne de 10 ani, a spus Daniel Vodă.

„Guvernul subliniază că schimbările nu fac legea mai blândă, ci mai precisă și mai aliniată la normele europene. Prin aceste măsuri, Guvernul arată că nu-și dorește să tolereze greșelile în administrarea banilor europeni, dar și că sancțiunile rămân ferme pentru cei care abuzează de fonduri publice”, a menționat Daniel Vodă. 

Amintim că, în cadrul vizitei la Chișinău din septembrie 2024, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a atras atenția la necesitatea prevenirea fraudării fondurilor europene. R. Moldova, stat candidat la aderare la UE, va beneficia de investiții de 1,8 miliarde de euro, în următorii trei ani, iar ulterior și de fonduri de preaderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,06 m/s
Thu
0
Fri
3
Sat
3
Sun
4
Mon
6
Arhivă Radio Chișinău