Cabinetul de miniștri a aprobat programul de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din RM”

  • 10 Aprilie 19:40
Cabinetul de miniștri a aprobat programul de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din RM”

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Programul de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova” (FEERM) care prevede renovarea, în următorii trei ani, a unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați de clădiri rezidențiale, echivalentul a circa 8.500 de locuințe. Astfel, proprietarii de case și apartamente vor putea primi granturi și alocații pentru lucrări de eficientizarea a consumului de energie, transmite Radio Chișinău.

Până în 2027, prin acest program de eficientizare a consumului de energie în sectorul rezidențial, urmează să fie economisiți 100 de milioane de lei, după cum a explicat secretara de stat Carolina Novac, responsabilă de decarbonizare, promovarea energiei regenerabile și eficiența energetică din cadrul Ministerului Energiei.

”Până în 2027 anticipăm să avem economii în sectorul energetic de circa 66 kw/h, care în termeni financiari ar însemnat circa peste 100 de milioane de lei. Este prevăzut un buget de circa 1,4 miliarde de lei în aplicarea acestui Fond”, spune Carolina Novac.

Proiectul face parte din angajamentele Rep. Moldova în calitate de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, Rep. Moldova având în prezent cel mai mare consum energetic pe metru pătrat față de media din Uniunea Europeană.

Programul prevede alocarea unor granturi în valoare de 50 la sută din suma investițiilor pentru lucrări de eficientizare a locuințelor individuale și de până la 75% în cazul asociațiilor de locatari a blocurilor cu mai multe etaje, plus alocații suplimentare în funcție de gradul de vulnerabilitate al gospodăriilor, a explicat directorul Agenției pentru Eficiența Energetică, Ion Munteanu, în conferința de presă de după ședința de guvern.

”Pentru asociațiile de locatari statul oferă granturi de circa 70% pentru lucrări de eficientizare, iar 30 la suta este contribuția beneficiarilor. În plus, din contribuția de 30% vor fi oferite alocații de până la 90 la sută, în funcție de gradul de vulnerabilitate. La case individuale 50% reprezintă grant din contul Fondului, plus alocații în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică. 75% din bugetul programului vor fi alocate pentru Asociațiile de locatari, blocurilor supraetajate iar 25%  către case individuale”, a conchis Ion Munteanu.

În acest an, pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică în sectorul rezidențial au fost alocate mijloace financiare în sumă de peste 300 de milioane de lei, potrivit datelor oficiale.

Obiectivele acestui program sunt setate pentru perioada 2024-2027, iar pentru implementarea lor sunt necesare resurse financiare în valoare de circa 1,4 miliarde de lei, care vor fi valorificate prin intermediul Centrului Național pentru Energie Durabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău