Busuiocul, un antidepresiv natural
-
19 Februarie 2016 16:28
Dincolo de dimensiunea spirituală și magică sau de proprietățile culinare, busuiocul are dovedite calități tămăduitoare.
Substanțele volatile pe care le conține busuiocul previn infecțiile tubului digestiv, iar cele antioxidante mențin elasticitatea vaselor sangvine, tocmai din acest motiv fiind folosit în tratarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, are efect protector al aparatului respirator și previne apariția tumorilor cancerigene.
Busuiocul ajută la echilibrarea tensiunii arteriale, precum și la protejarea sistemului nervos central de efectele stresului. Infuzia de busuioc produce imunizare la stres și induce o stare de optimism și încredere, protejând psihicul. Este recomandat, de asemenea, și în cazul oboselii cronice sau al eforturilor mentale, deoarece acțiunea sa antidepresivă îmbunătățește circulația cerebrală, favorizează menținerea capacității de concentrare și înlătură oboseala.
Bun la toate:
Ceaiul de busuioc este recomandat persoanelor care suferă de migrene, colici, gastrită și ulcer gastric, bronșită, gripă sau probleme cardiovasculare.
Siropul de busuioc este recomandat în cazul bolilor gastrice, renale, cardiovasculare, de depresie, surmenaj sau anemie.
Tinctura de busuioc este recomandată în caz de depresie, migrenă, îmbătrânire precoce, guturai, gastrită, colită și ulcer.
Uleiul volatil este recomandat celor care suferă de bronșită cronică și acută, accese de tuse, în cazul infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice sau dizenterie.
Proprietăți:
Întărește sistemul imunitar și tonifiază întregul organism.
Are acțiune energizantă și antidepresivă, înlăturând efectele surmenajului și echilibrând starea psihică și emoțională.
Are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant și tonic digestiv.
Are acțiune anticancerigenă și antiinflamatoare.
Îmbunătățește circulația sangvină, reduce inflamațiile și calmează durerea.
Este puternic antioxidant, antibacterian, antiviral și antialergenic.
Infuzia de busuioc se prepară dintr-o lingură de busuioc, uscat și mărunțit, în 200 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă să infuzeze timp de 10 minute, după care se strecoară și se beau două ceaiuri călduțe pe zi, cu înghițituri mici, după mesele principale și obligatoriu un ceai seara, la culcare. Are efecte benefice în disfuncțiile stomacale, gastrite, insomnii, iritabilitate, nervozitate, migrene, angină pectorală, în colite de fermentație, diaree, colici intestinali și balonări. Combate greața și senzația de vomă. Stimulează pofta de mâncare, combate astenia și scade febra. Ceaiul de busuioc este un bun energizant. Ajută la combaterea bronșitei, gripei, durerilor articulare, insuficienței circulatorii, a reumatismului și la desfundarea mucoasei nazale.
Decoctul concentrat se obține dintr-un pumn de plantă uscată și mărunțită la 250 ml apă rece. Se fierbe două minute, se lasă să infuzeze încă 5 minute, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi, ca stimulent al lactației în cazul femeilor care alăptează. Se mai poate folosi ca apă de gură contra leziunilor bucale.
AROMATERAPIE:
Fiind inclus în categoria plantelor aromatice, busuiocul este utilizat cu succes în aromaterapie. Poți folosi uleiuri volatile cu busuioc pentru a împrospăta atmosfera sau pentru un efect relaxant - pune câteva frunze de busuioc proaspăt în apa de baie. La fel ca și levănțica, busuiocul poate fi folosit în săculeți de pânză pe care îi poți pune în dulapul de haine - acestea nu numai că vor avea o aromă deosebită, dar vor fi și protejate de molii.
Sursa: www.revistafelicia.ro