Busola Strategică: Comisia Europeană prezintă noi acțiuni pentru a consolida apărarea europeană și pentru a gestiona dependențele strategice

  • 15 Februarie 2022 18:31
Busola Strategică: Comisia Europeană prezintă noi acțiuni pentru a consolida apărarea europeană și pentru a gestiona dependențele strategice

Astăzi, Comisia European a prezentat o serie de inițiative conduse de Executivul European în domenii esențiale pentru apărare și securitate în cadrul Uniunii Europene, se arată în comunicatul oficial.

Aceste inițiative sunt cuprinse într-o Contribuție pentru apărarea europeană, care acoperă întreaga gamă de provocări, de la industria și echipamentele de apărare convenționale pe uscat, pe mare și în aer, la amenințările cibernetice, hibride și spațiale, mobilitatea militară și relevanța schimbărilor climatice, precum și o foaie de parcurs privind tehnologiile critice pentru securitate și apărare, scrie CaleaEuropeana.ro.

Aceste noi inițiative reprezintă pași concreți către o piață europeană a apărării mai integrată și mai competitivă, în special prin intensificarea cooperării în cadrul UE, consolidând astfel amploarea, gestionând costurile și sporind eficacitatea operațională. Prin anunțul său de astăzi, Comisia Europeană oferă o contribuție la pregătirea Busolei Strategice a UE pentru securitate și apărare.

Prin utilizarea tuturor mijloacelor disponibile într-un context geopolitic și tehnologic în continuă evoluție, Comisia urmărește să consolideze capacitatea Uniunii de a contracara amenințările multilaterale în schimbare rapidă.

Comisia a identificat, în special, următoarele noi domenii principale pentru a consolida în continuare competitivitatea pieței europene de apărare:

  • explorarea modalităților de stimulare în continuare a investițiilor statelor membre în capacitățile strategice cheie 
  • să stimuleze în continuare achizițiile comune de capacități de apărare dezvoltate în mod colaborativ în cadrul UE;
  • să solicite statelor membre să continue să se îndrepte către practici raționalizate și mai convergente de control al exporturilor de arme, în special pentru capacitățile de apărare dezvoltate într-un cadru de cooperare al UE.

Până la sfârșitul anului 2022, Fondul european de apărare (FED) va investi 1,9 miliarde de euro în proiecte de cercetare în domeniul apărării și de dezvoltare a capacităților: „Acest lucru va da startul unor proiecte-cheie de dezvoltare a capacităților de colaborare la scară largă, stimulând în același timp inovarea în domeniul apărării.”

Comisia invită statele membre să caute o abordare conform căreia, în principiu, acestea nu se vor împiedica reciproc să exporte către o țară terță echipamente și tehnologii militare dezvoltate în cooperare. Această activitate ar trebui să garanteze că produsele finanțate de FED vor beneficia de un acces adecvat și competitiv pe piețele internaționale, fără a aduce atingere deciziilor suverane ale statelor membre.

Sinergiile dintre cercetarea și inovarea în domeniul civil și cel al apărării și reducerea dependențelor strategice

Foaia de parcurs privind tehnologiile critice pentru securitate și apărare trasează o cale de îmbunătățire a competitivității și a rezilienței sectoarelor de securitate și apărare ale UE prin:

  • invitarea statelor membre să contribuie în mod activ la Observatorul de tehnologii critice, aflat în curs de înființare;
  • încurajarea cercetării și inovării în domeniul produselor cu dublă utilizare la nivelul UE; invitând statele membre să dezvolte o abordare coordonată la nivelul UE în ceea ce privește tehnologiile critice în contextul busolei strategice;
  • sprijinirea inovării și a spiritului antreprenorial în domeniul securității și apărării prin intermediul unei serii de instrumente noi (de exemplu, incubator, mecanism de combinare a investițiilor etc.);
  • crearea, împreună cu Agenția Europeană de Apărare, a unui program al UE de inovare în domeniul apărării pentru a reuni eforturile lor respective sub o singură umbrelă;
  • evaluarea mai sistematică a considerentelor legate de securitate și apărare, după caz, la punerea în aplicare și revizuirea instrumentelor industriale și comerciale ale UE existente sau la elaborarea de noi instrumente industriale și comerciale ale UE, pentru a reduce dependențele strategice.Reducerea dependențelor identificate în tehnologiile critice și în lanțurile valorice reprezintă un alt aspect important al foii de parcurs. Din acest punct de vedere, Comisia propune să integreze considerentele legate de apărare în principalele inițiative industriale și tehnologice ale UE (de exemplu, alianțe, standarde), să protejeze interesele de securitate și de apărare ale UE atunci când achiziționează infrastructuri critice (în special în domeniul digital) și să consolideze verificarea investițiilor străine directe prin încurajarea tuturor statelor membre rămase să instituie un mecanism național de verificare.

Consolidarea dimensiunii de apărare a spațiului la nivelul UE

Comisia va analiza, de asemenea, modalitățile de consolidare în continuare a protecției activelor spațiale ale UE, în special prin servicii suplimentare de supraveghere și urmărire spațială (SST) și prin utilizarea deplină a potențialului industriei UE. Comisia va promova o abordare de “dublă utilizare prin concepție” pentru infrastructurile spațiale ale UE, în vederea oferirii de noi servicii rezistente care să răspundă nevoilor guvernamentale, inclusiv în domeniul apărării.

Comisia și Înaltul Reprezentant vor explora, de asemenea, posibilitatea activării mecanismelor de solidaritate, de asistență reciprocă și de răspuns la crize în cazul atacurilor provenite din spațiu sau al amenințărilor la adresa activelor spațiale.

Prin aceste inițiative de apărare, Comisia anunță acțiunile care urmează să fie lansate și puse în aplicare în anii următori. Comisia rămâne pregătită să ia în considerare măsuri suplimentare în funcție de progresele înregistrate și de evoluția amenințărilor și provocărilor cu care se va confrunta Uniunea Europeană în viitor.

Sesiunea dedicată apărării din cadrul reuniunii informale la nivel înalt din Franța, care va avea loc la 10 și 11 martie 2022, oferă ocazia de a discuta aceste inițiative în materie de apărare.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Pe fondul adâncirii rivalităților geopolitice, Uniunea Europeană trebuie să își mențină avantajul tehnologic. Ea poate face acest lucru prin abordarea unei game largi de amenințări, de la cele convenționale la cele hibride, cibernetice și spațiale, și poate crea amploarea necesară prin dezvoltare comună, achiziții comune și o abordare convergentă a exporturilor. Pe lângă faptul că asigură securitatea cetățenilor UE, sectorul european al apărării poate contribui la redresarea economică prin intermediul unor efecte pozitive de propagare a inovației pentru utilizări civile.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău