Bursele de mărfuri autorizate în statele membre UE, recunoscute în Republica Moldova

  • 10 Ianuarie 16:23
Bursele de mărfuri autorizate în statele membre UE, recunoscute în Republica Moldova

Bursele de mărfuri autorizate în statele membre ale Uniunii Europene vor fi recunoscute în Republica Moldova atunci când acestea se înregistrează oficial ca entități juridice și demonstrează că îndeplinesc cerințele minime prevăzute de legislația locală. Guvernul a votat modificarea a 12 acte normative, menite să faciliteze activitatea mediului de afaceri din Moldova.

O altă noutate este anularea registrului de reclamații (condica de reclamații și sugestii). Astfel, orice reclamație depusă direct la comercianți sau la Inspectorat are aceeași valoare juridică ca și una înregistrată în registrul de reclamații. Astfel, toate componentele de costuri și efort, în legătură doar cu numărul de condici procurate anual, ar constitui 2 milioane lei anual, scrie Bizlaw.md.

Proiectul de lege mai prevede extinderea termenului de la 14 zile la maximum 30 de zile în anumite situații, pentru repararea sau înlocuirea produselor de către vânzător, dar și eliminarea dreptului consumatorului de a returna un bun în primele șase luni de la achiziție, indiferent de gravitatea neconformității sau de posibilitatea de a repara sau înlocui bunul.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, documentul propune extinderea categoriei de entități autorizate, care efectuează expertiza tehnică privind neconformitatea unui bun și să stabilească dacă aceasta se datorează consumatorului sau producătorului.

De asemenea, se propune eliminarea cerințelor nejustificate care pun restricții asupra caselor rurale privind numărul de camere și de turiști, precum și sortimentul produselor utilizate pentru servirea turiștilor. În prezent, legea impune ca alimentarea turiștilor la casa rurală să se facă exclusiv cu produse proprii sau din gospodăriile din localitate sau din localitățile învecinate.

Inițiativa mai prevede instituirea posibilității de organizare a instruirii igienice în format online și cu titlu gratuit. Eliminarea obligativității instruirii repetate/periodice a conducătorilor de unități și lucrătorilor desemnați la instruirea în domeniul sănătății și securității în muncă, care are loc o dată la trei ani, cu înlocuirea valabilității unei astfel de instruiri pe viață (similar instruirii conducătorilor mijloacelor de transport auto).

Amendamentele aprobate mai vizează eliminarea termenului de valabilitate pentru foile de parcurs prin modificarea Codului transporturilor rutiere.

De asemenea, devină posibilă obținerea semnăturii electronice la distanță prin înregistrări video ale solicitantului, realizate prin servicii de identificare a persoanelor la distanță care implică verificarea cu un operator uman.

Excluderea extraselor în relații cu deținătorii rețelelor de utilități publice (gaze naturale, apă și canalizare, electricitate, energia termică) și asigurarea posibilității interacțiunii la distanță. Operatorii nu vor avea dreptul de a solicita informația ce se regăsește în registrele publice – extrase și documente similare

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău