Bursa de la Tokyo în cădere și prețul petrolului în creștere, după atacurile lansate de Iran

  • 08 Ianuarie 2020 09:51
Bursa de la Tokyo în cădere și prețul petrolului în creștere, după atacurile lansate de Iran

Bursele asiatice înregistrau miercuri scăderi semnificative, victime ale escaladării tensiunilor dintre Iran și SUA, după atacurile ce au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra unor ținte americane din Irak, care au determinat de asemenea o creștere a cotației petrolului, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Indicele principal al bursei de la Tokyo a închis ședința de marți cu o scădere de 370,96 puncte, sau 1,57% față de valoarea înregistrată marți, ajungând la 23.204,76 puncte, cea mai scăzută valoare consemnată de la începutul lunii decembrie a anului trecut.

Bursele chineze înregistrau și ele scăderi puternice, în special cea de la Hong Kong, care afișa o pierdere de 1,35%, până la 27.938,63 la debutul tranzacțiilor, în timp ce bursa de la Shanghai indica o scădere de 0,47%, iar cea de la Shenzhen o contracție de 0,63%.

Iranul a lansat, la primele ore ale zilei de miercuri, atacuri cu rachete asupra forțelor conduse de SUA în Irak, ca represalii pentru atacul SUA cu dronă asupra unui comandant iranian.

"Nu va fi o situație plăcută astăzi pe piețele bursiere", a comentat Stephen Innes, analist la AxiTrader.

Pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la situația din Orientul Mijlociu, investitorii s-au îndreptat spre yenul japonez, o valoare de refugiu tradițională în perioade de incertitudine, care s-a apreciat imediat. Dolarul american a coborât la cea mai scăzută valoare din ultimele trei luni în raport cu moneda japoneză, ajungând la un curs de 107,65 yeni pentru un dolar. Moneda euro era cotată și ea la 120,37 yeni față de 121,28 yeni marți seara.

Atacurile iraniene au influențat și cotațiile petrolului pe piețele din Asia, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la producția și stocurile de țiței. În jurul orei 01.30 GMT, barilul de țiței WTI a înregistrat o creștere de 3,,46%, până la 64,87 dolari, iar barilul de țiței Brent s-a apreciat cu 3,66%, până la 70,77 dolari.

Televiziunea de stat din Iran, citând un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluției, a relevat de asemenea că Iranul are în vedere alte 100 de ținte în regiune, dacă Washingtonul recurge la orice represalii. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău