Bunurile confiscate au adus anul trecut mai puțini bani în buget

  • 19 Iunie 2019 11:41
Bunurile confiscate au adus anul trecut mai puțini bani în buget

Serviciul Fiscal de Stat a încasat, anul trecut, din comercializarea bunurilor confiscate puțin peste șapte milioane de lei, comparativ cu 22 de milioane în 2017. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Serghei Pușcuța, directorul SFS, explică decalajul prin faptul că în 2017 la evidența SFS a fost transmisă valută străină în cantități considerabile.

Bunurile transmise SFS sunt confiscate prin intermediul instanțelor de judecată, care pronunță hotărâri în acest sens. Preponderent, sumele încasate provin din comercializarea valutei, mijloacelor de transport și a mărfurilor industriale. Ajung să fie comercializate și produse alimentare, băuturi alcoolice și produse de tutungerie confiscate.

Bunurile sunt propuse agenților economici spre comercializare în baza unui contract de consignație, fapt ce permite acestora să beneficieze de un comision la vânzare. În cazul în care agentul economic are statut de cumpărător, SFS comercializează bunurile în baza unui contract de vânzare-cumpărare.

Dacă agenții economici nu sunt interesați de bunurile confiscate propuse pentru comercializare, SFS întocmește noi oferte de preț. Dacă nici așa nu sunt vândute, acestea se transmit cu titlu gratuit instituțiilor de stat.

Agenției Rezerve Materiale îi sunt transmise produse alimentare, petroliere, industriale, pentru completarea rezervei de stat. Agenției Proprietății publice îi sunt transmise terenurile proprietate privată, cu trecere în proprietatea statului. Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei îi sunt transmise articole cu conținut de metale prețioase, cu valoare istorică, științifică, artistică sau altă valoare culturală.

Instituțiile statului care au în grijă copii intră în posesia cărților cu ștampile ale bibliotecilor și celor fără aspect comercial, dar care pot fi folosite, precum și ilustratelor pentru copii. Bunurile care nu sunt solicitate pe piață ajung la direcțiile de ocrotire a copilului, reintegrare și sprijin familial, caselor de copii și azilurilor.

Produsele din tutun, medicamentele, substanțele nocive, produsele chimice și alte substanțe periculoase pentru mediul ambiant sunt distruse. La fel și bunurile care nu pot fi folosite în calitate de deșeuri utilizabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău