Bulgaria va merge la urne în iulie, după ce și al treilea partid politic a refuzat să conducă un guvern

  • 02 Mai 2021 13:25
Bulgaria va merge la urne în iulie, după ce și al treilea partid politic a refuzat să conducă un guvern

Bulgaria va merge la urne în iulie după ce sâmbătă socialiștii au devenit al treilea partid politic care a refuzat să conducă un guvern după alegerile parlamentare de luna trecută, informează Reuters.

Socialiștii, care și-au pierdut aproape jumătate din mandate la alegerile din 4 aprilie, au spus că ar fi imposibil să se construiască o majoritate de lucru într-un parlament fragmentat și vor preda mandatul imediat imediat după preluare pe 5 mai.

Președintele Rumen Radev se confruntă cu necesitatea de a dizolva parlamentul, de a numi o administrație interimară și de a convoca alegeri în cel mult două luni - cel mai probabil pe 11 iulie.

O incertitudine politică prelungită ar putea împiedica capacitatea celui mai sărac stat membru al Uniunii Europene de a-și relansa economia afectată de pandemie și de a folosi în mod eficient fondul de redresare post-pandemie în valoare de 750 miliarde euro (896 miliarde dolari) al UE.

Decizia socialiștilor vine după ce atât partidul de centru-dreapta GERB al premierului demisionar Boiko Borisov, cât și noul partid anti-sistem 'Există un Astfel de Popor' (ITN), condus de cântărețul și moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, au renunțat la încercările de a forma un guvern.

Furia populară împotriva corupției extinse după aproape un deceniu de guvernare a lui Borisov a sporit sprijinul pentru partidul anti-elită ITN și pentru două formațiuni mai mici anti-corupție, deși cele trei nu dispun de o majoritate în cameră.

Socialiștii, care au făcut campanie pentru a scoate GERB de la guvernare, au declarat că cele trei noi partide au refuzat să intre în alianță cu ei.

"Cele trei noi partide din parlament au arătat imaturitate politică, nu și-au putut depăși ego-ul", a declarat liderul socialist Kornelia Ninova ziariștilor după o întâlnire de partid.

"În această situație, în ciuda voinței noastre pentru o schimbare, un guvern condus de noi, chiar și unul temporar, este imposibil".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău