Bulgaria și-a făcut academie pentru ciobani. Ce se învață în cele patru sezoane de cursuri

  • 13 August 2023 16:48
Bulgaria și-a făcut academie pentru ciobani. Ce se învață în cele patru sezoane de cursuri

Prima Academie pentru ciobani din Bulgaria, Po Todorovi Koshari, și-a deschis porțile în apropiere de satul Vlahi (sud-vestul Bulgariei), au anunțat marți organizatorii. Academia intenționează să reunească oameni care doresc să devină păstori, să restabilească practicile tradiționale uitate și să prezerve rase autohtone de animale, transmite BTA, citată de Agerpres.

Fiecare dintre cele patru sezoane de pregătire la academie prevede o introducere în istoria raselor autohtone din Bulgaria, construirea țarcurilor, pășunatul și mulsul animalelor, curățarea pășunilor și învățarea practicilor tradiționale de creștere a animalelor.

Peste 20 de viitori ciobani și opt copii participă la primul sezon de pregătire și se implică activ în creșterea unei turme mixte de două rase autohtone - oaia Karakachan și capra de munte cu păr lung.

Inițiatorii Academiei intenționează, de asemenea, să stabilească o practică de prezervare a raselor autohtone, pe care le descriu drept un tezaur național viu. Reprezentanții actuali ai acestor rase poartă trăsăturile predecesorilor lor sălbatici, păstrând în mod natural calitățile și caracteristicile cele mai valoroase ale acestora. După cum au dovedit, ele nu doar că supraviețuiesc în condiții dificile, ci și oferă hrană valoroasă oamenilor.

Rasele locale tradiționale de animale domestice fac parte din biodiversitate și dintr-un fond genetic local valoros, au subliniat organizatorii Academiei. 

Rasele autohtone de animale din Bulgaria sunt în prezent rare și dispar din țară, fiind din ce în ce mai puțini fermieri care le cresc. Oaia Karakachan, care a fost crescută în Bulgaria încă de pe vremea tracilor, este rezistentă la condiții climatice dure, la boli și la infecții și are o imunitate puternică. Alături de capra de munte cu păr lung, ea joacă un rol important în menținerea echilibrului ecosistemelor din regiunile muntoase ale țării.

Cu toate acestea, rasele autohtone din Bulgaria sunt rare și dispar, din ce în ce mai puțini fermieri crescându-le. Printre aceștia se numără și Sider Sedefchev, a cărui familie crește de peste 20 de ani rase bulgare rare de oi, capre, cai și câini în Vlahi. El are circa 500 de oi Karakachan și 70 de capre Kalofer cu păr lung.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău