Bulgaria respinge pactul ONU privind migrația

  • 12 Noiembrie 2018 15:24
Bulgaria respinge pactul ONU privind migrația

Bulgaria s-a alăturat luni numărului tot mai mare de state membre ale Uniunii Europene care se opun pactului Națiunilor Unite ce urmărește să reglementeze tratamentul pentru migranți la nivel mondial, relatează Reuters, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Acordul global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată a fost aprobat în iulie de toate cele 193 de țări membre, cu excepția Statelor Unite, care s-au retras anul trecut. Înțelegerea a fost semnată după cel mai mare aflux de migranți din Europa de după ce de-Al Doilea Război Mondial, mulți fugind de conflictele din Orientul Mijlociu și din alte părți.

Totuși, guvernele de dreapta din Ungaria și Austria au transmis de atunci că nu vor semna documentul final la o ceremonie care va avea loc în decembrie în Maroc, din cauza îngrijorărilor că va anula granița dintre migrația legală și cea ilegală. Polonia, Cehia și acum Bulgaria au transmis semnale că ar putea face la fel.

"Poziția guvernului bulgar va fi să nu se alăture pactului global al ONU privind migrația", a declarat un vicepreședinte al partidului GERB (de guvernare), Țvetan Țvetanov, după o întâlnire a liderilor coaliției.

Partenerul de coaliție al GERB, Patrioții Uniți, o formațiune antimigrație, se opune ferm pactului ONU, despre care afirmă că pune în pericol interesele naționale.

Parlamentul bulgar va dezbate miercuri pactul. Pactul ONU vizează chestiuni precum modul în care pot fi protejate persoanele care migrează, cum pot fi integrate în noile țări și cum pot fi trimise înapoi în țările de origine.

Diplomatul elvețian care a ajutat la negocierea pactului, Pietro Mona, a apărat luni înțelegerea, spunând că ajută țările mai mici precum Elveția să își apere mai bine interesele.

Într-un discurs susținut luni la Berlin, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel la un front unit al UE în privința migrației și a altor chestiuni.

"Dacă una sau două țări părăsesc pactul ONU privind migrația, atunci noi, ca UE, nu putem să ne apărăm interesele", a spus el la un summit de afaceri.

Bulgaria, care se află pe una din principalele rute migratorii dinspre Orientul Mijlociu spre Europa de Vest, spune că ia deja măsuri pentru a opri migrația ilegală și pentru a proteja granițele externe ale UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău