Bulgaria | Partidul GERB câștigă alegerile, dar guvernul său pierde majoritatea în parlament (rezultate finale)

  • 09 Aprilie 2021 13:57
Bulgaria | Partidul GERB câștigă alegerile, dar guvernul său pierde majoritatea în parlament (rezultate finale)

GERB, principalul partid al coaliției de guvernământ din Bulgaria, a câștigat alegerile parlamentare, dar și-a pierdut majoritatea, potrivit rezultatelor finale anunțate vineri dimineață devreme și citate de agențiile BTA și Xinhua.

GERB (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), care pentru prima dată de la înființarea sa în 2006 nu a participat pe cont propriu la alegerile parlamentare, a obținut 25,8% din voturi împreună cu partenerul său Uniunea Forțelor Democratice. Cele două formațiuni vor avea 75 de mandate în Adunarea Națională, parlamentul unicameral cu 240 de membri, a anunțat Comisia Electorală Centrală.

Nou-înființata formațiune "Există un Astfel de Popor" s-a plasat pe locul al doilea cu 17,40% din voturi și 51 de mandate, urmată de Partidul Socialist Bulgar cu 15,01% și 43 de mandate, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți cu 10,36% și 30 de mandate, Bulgaria Democrată cu 9,31% și 27 de mandate și "Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali - afară!" cu 4,72% și 14 mandate.

GERB a câștigat 95 de mandate la alegerile anterioare din 2017 și a format un guvern de coaliție cu Patrioții Uniți, partid care își adjudecase 27 de mandate. Coaliția lor a fost susținută de partidul Volia cu 12 mandate, dar ultimele două formațiuni nu au reușit să treacă pragul de 4% în acest an.

Se așteaptă ca Adunarea Națională nou aleasă să țină prima reuniune în următoarele trei săptămâni potrivit practicii parlamentare bulgare.

Conform constituției bulgare, președintele țării îl va numi ca prim-ministru un om politic desemnat de partidul ce a obținut cel mai mare număr de mandate în Adunarea Națională, pentru a forma un guvern.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău