Bulgaria nu este de acord cu actualul cadru de negociere al UE pentru Macedonia de Nord

  • 29 Octombrie 2020 10:50
Bulgaria nu este de acord cu actualul cadru de negociere al UE pentru Macedonia de Nord

Bulgaria nu poate fi de acord cu cadrul de negociere al Uniunii Europene pentru Macedonia de Nord în actuala lui formă, a declarat miercuri ministrul de externe bulgar Ekaterina Zaharieva, potrivit euractiv.com.

Așa-numitul 'cadru pentru negocieri' se află pe agenda Consiliului Afaceri Generale al UE prevăzut pentru 10 noiembrie.

La summitul din decembrie, liderii statelor UE vor lua o decizie privind lansarea negocierilor cu Macedonia de Nord și Albania, dar Bulgaria a amenințat cu veto în urma a ceea ce Sofia consideră a fi o campanie antibulgară în presa nord-macedoneană.

''Problema este că, în opinia noastră, Tratatul de prietenie, bună-vecinătate și cooperare între Bulgaria și Macedonia de Nord nu este implementat riguros'', a spus Zaharieva.

Acest tratat, semnat în august 2017, prevede crearea unei comisii alcătuite în principal din istorici pentru a soluționa aceste diferende, dar activitatea comisiei a fost suspendată la cererea Macedoniei de Nord înaintea legislativelor din luna iulie.

Șefa diplomației bulgare a adăugat că, în pofida numeroaselor speculații din media nord-macedoneană, Bulgaria nu dorește modificări constituționale și nici nu are noi revendicări.

Dacă guvernul bulgar blochează negocierile cu Macedonia de Nord, atunci trebuie să facă același lucru în cazul Albaniei, întrucât poziția Sofiei este că ambele țări trebuie să adere în același timp la Uniunea Europeană.

La începutul lui octombrie, comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi și-a exprimat speranța că negocierile de aderare cu Macedonia de Nord vor începe până la finalul acestui an, în pofida diferendului dintre Skopje și Sofia privind limba și istoria.

UE a decis în luna martie să lanseze negocieri de aderare cu Macedonia de Nord, și, cu anumite condiții, cu Albania. Însă Bulgaria, care a aderat la blocul comunitar în 2007, a amenințat cu blocarea discuțiilor dintre UE și Skopje dacă disputa sa istorică cu Macedonia de Nord nu este soluționată.

Bulgaria contestă în special existența unei limbi macedonene și vorbește despre un dialect bulgar. Cele două țări își dispută, de asemenea, personalități istorice care au luptat împotriva ocupației otomane. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
12
Tue
13
Wed
13

Curs oficial BNM 07 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 0.1198
USD 17.8399 0.0625
RON 4.3609 0.0243
UAH 0.6431 0.0018
RUB 0.2391 0.0012
Arhivă Radio Chișinău