Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia. Rusia a reacționat furibund

  • 22 Septembrie 08:34
Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia. Rusia a reacționat furibund

Bulgaria i-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia și pe doi preoți belaruși, acuzați că ar fi acționat în interesul geopolitic al Moscovei, au anunțat joi autoritățile bulgare, relatează The Guardian.

 
Agenția Națională de Securitate i-a acuzat pe cei trei clerici că au pus în aplicare „strategia hibridă a Moscovei de a influența în mod intenționat procesele socio-politice din Bulgaria în favoarea intereselor geopolitice rusești”.

Agenția, care i-a identificat pe bărbați doar prin inițialele și naționalitățile lor, le-a interzis intrarea în țară timp de cinci ani.

Ambasada Rusiei la Sofia a precizat, într-o postare pe Facebook, că unul dintre bărbați este reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia, arhimandritul Vasian.

„Suntem revoltați de faptul și forma deciziei luate de partea bulgară. Este evident că actuala conducere a Bulgariei și-a propus să distrugă nu doar legăturile socio-politice, culturale și umanitare dintre țările noastre, ci și să rupă relațiile dintre bisericile ortodoxe surori rusă și bulgară și să învrăjbească popoarele rus și bulgar unul împotriva celuilalt”,  a transmis Ambasada Rusiei pe pagina de Facebook.

Membră a Uniunii Europene și a NATO, Bulgaria este o țară slavă și ortodoxă cu legături istorice și culturale strânse cu Rusia. 

Cu toate acestea, relațiile au fost tensionate de când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, Sofia expulzând 70 de membri ai personalului diplomatic rus anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,71
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău