Bulgaria închide școlile, restaurantele și mall-urile din cauza COVID-19

  • 25 Noiembrie 2020 16:17
Bulgaria închide școlile, restaurantele și mall-urile din cauza COVID-19

Guvernul bulgar, care până acum a fost reținut să impună restricții împotriva COVID-19, a decis miercuri închiderea școlilor, a restaurantelor și a centrelor comerciale. Spitalele din Bulgaria sunt suprasolicitate de explozia cazurilor de infectare, informează AFP și BTA, preluate de Agerpres si Digi24.ro

Măsurile vor intra în vigoare vineri seară și vor fi în vigoare până pe 21 decembrie, a anunțat ministrul Sănătății, Kostadin Angelov.

Printre măsurile anunțate se numără:

  • închiderea creșelor, grădinițelor, școlilor, universităților
  • închiderea restaurantelor, cafenelelor
  • închiderea centrelor comerciale
  • călătoriile turistice organizate sunt interzise
  • evenimentele sportive se vor desfășura fără public
  • sălile de sport vor fi închise
  • teatrele vor funcționa la 30% din capacitatea sălilor, cu respectarea distanței de 1,5 metri între spectatori
  • congresele, conferințele, seminariile, instruirile și alte evenimente publice, culturale și de divertisment vor fi anulate
  • petrecerile private vor fi limitate la 15 persoane

Bisericile, moscheile și sinagogile rămân deschise, iar plimbările în parcuri și grădini vor fi permise.

De asemenea, magazinele neesențiale și cu produse alimentare rămân deschise.

"Obiectivul este reducerea la jumătate a riscului de contaminare", a declarat șeful grupului de lucru pentru coronavirus, Ventsislav Mutafchiyski. El a reamintit că măsurile adoptate de Bulgaria sunt "mai liberale decât în alte părți".

Pacienți care au murit acasă

Cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, Bulgaria a fost una dintre primele care a impus carantina în martie, însă, confruntat cu un protest puternic în timpul verii, premierul Boiko Borisov a redus măsurile la simpla purtare a măștii, explicând această schimbare prin dorința de a proteja "sănătatea psihică" a populației.

"Aceste restricții sunt absolut necesare pentru a permite sistemului sanitar să reziste la presiuni din ce în ce mai insuportabile", a declarat Mutafchiyski, adăugând că 2.000 de lucrători sanitari sunt infectați.

Într-un context marcat de penuria personalului și de lucrători sanitari în vârstă, spitalele se găsesc adesea în incapacitatea de a primi noi pacienți. Media bulgare au prezentat cazurile sfâșietoare ale unor pacienți respinși de spitale, care au murit acasă sau chiar pe scări.

Studenții la medicină și personalul militar ajută echipele de medici, iar vehiculele poliției au fost transformate în ambulanțe în Sofia.

Premierul Borisov a anunțat, într-o postare pe Facebook, că, spre deosebire de luna martie, țara nu va fi în carantină totală. Șeful Guvernului a menționat că sistemele sociale și sanitare ale Bulgariei funcționează în pofida dificultăților și că țara este stabilă din punct de vedere financiar, lucru recunoscut de toate agențiile și instituțiile internaționale, notează BTA.

"Sunt convins că numai stând alături: medici și asistenți medicali, lucrători din domeniul sanitar, profesori, oameni de știință, oamenii ai legii, oameni de stat, angajați și pensionari, tineri și toți laolaltă, întreaga noastră societate poate face față, așa cum am făcut-o și în trecut", a subliniat Borisov.

"După ce vom oferi (sistemului) un răgaz și vom realiza o analiză serioasă a datelor, odată cu trecerea acestor trei săptămâni, ne vom putea permite o relaxare a restricțiilor, astfel încât să avem un Crăciun și un Revelion alături de cei apropiați", a subliniat premierul, adăugând că, după sosirea vaccinurilor trecerea peste această criză, se va putea reveni la normalitate.

Patronatele cer ajutoare de stat

Anunțul Guvernului a fost contestat de patronat, care solicită o creștere a ajutorului acordat de stat, în timp ce economiștii au criticat cheltuielile bugetare prea mari pentru armament.

Aproximativ 300 de persoane au manifestat miercuri dimineață în fața sediului Guvernului strigând "Asasinii!" și "Demisia!", provocând scurte ciocniri cu poliția.

În total, 3.226 decese au fost înregistrate de la declanșarea pandemiei, dintre care peste 150 în ultimele 24 de ore, în această țară cu 7 milioane de locuitori.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău