Bulgaria, în centrul unui conflict geopolitic ruso-american de redistribuire a influenței (experți)

  • 06 Februarie 16:14
Bulgaria, în centrul unui conflict geopolitic ruso-american de redistribuire a influenței (experți)

Ruși expulzați din Bulgaria pentru spionaj, alți ruși - inculpați pentru otrăvire: niciodată Sofia nu a sfidat atât de tare Moscova, partenerul său tradițional devenit prea problematic în ochii Occidentului, care cere țării din Europa de Est ''să taie cordonul", comentează joi AFP, citată de Agerpres.

Experți intervievați de agenția de presă franceză observă cu atenție acest episod fără precedent, întrebându-se până unde ar putea merge Bulgaria pentru a oferi asigurări Washingtonului, însă fără a prejudicia interesele ruse esențiale pentru economia sa.

"Este ceva nou. Trebuie să vedem dacă se încadrează într-o tendință", subliniază Vesela Cerneva de la grupul de reflecție Consiliul European de Relații Internaționale (ECFR).

În opinia politologului Antoni Todorov, "Bulgaria este în centrul unui conflict geopolitic ruso-american de redistribuire a influenței".

Din octombrie 2019, trei membri ai ambasadei Rusiei la Sofia suspectați de spionaj au fost rugați să părăsească țara. În septembrie, de spionaj a fost acuzat un bulgar: Nikolai Malinov, fost deputat și președintele unei importante asociații de prietenie ruso-bulgare, bănuit că a acționat "pentru schimbarea orientării geopolitice a Bulgariei". Fondurile asociației proveneau de la Konstantin Malofeev, oligarh apropiat de Kremlin, care are acum interzis accesul pe teritoriul Bulgariei.

În ianuarie, trei cetățeni ruși au fost inculpați de tentativă de asasinare a unui vânzător de arme bulgar, victimă a unei otrăviri în 2015.

"Aceste anunțuri inedite ale Parchetului vor avea efect asupra opiniei publice. Ele îi vor face pe oameni să înțeleagă că Rusia nu este aliatul nostru, chiar dacă ea este importantă pentru noi", a apreciat Elena Poptodorova, fostă ambasadoare în SUA, într-un interviu pentru Radio Free Europe.

Bulgaria ortodoxă este mereu recunoscătoare Imperiului Rus pentru că a eliberat-o în 1878 după cinci secole de dominație otomană. "Satelitul" cel mai disciplinat al Uniunii Sovietice până în 1989, Bulgaria, în prezent membră a Uniunii Europene (UE) și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), nu a încetat niciodată să oscileze între Est și Vest.

Potrivit AFP, această "sfâșiere" este ilustrată chiar în sânul guvernului, prin coabitarea tensionată între premierul conservator Boiko Borisov, la putere în mod aproape neîntrerupt din 2009 pe o linie proeuropeană, și șeful statului Rumen Radev, susținut de Partidul Socialist (PSB), tradițional apropiat de Moscova.

Amprenta rusă asupra politicii bulgare se extinde și în sfera economică. Ponderea investițiilor ruse directe și indirecte este evaluată de grupul de reflecție Center for the Study of Democracy (CSD), cu sediul la Sofia, la 11% din PIB-ul Bulgariei. Telecomunicații, mass-media, imobiliare, metalurgia și mai ales energia: mai multe sectoare de activitate sunt controlate de capitaluri legate de Rusia, potrivit celui mai recent raport al acestui institut.

Bulgaria depinde aproape exclusiv de Rusia în aprovizionarea sa cu gaz. Singura centrală nucleară este de fabricație rusă și unica sa rafinărie aparține gigantului rus Lukoil.

În acest context, unda verde dată de Sofia pentru prelungirea pe teritoriul său a gazoductului Turkish Stream, proiect-far al Moscovei și Ankarei, a iritat SUA, care vor să reducă ponderea energetică a Rusiei. Turkish Stream, denumit de asemenea TurkStream, îi permite Moscovei să alimenteze Europa ocolind Ucraina. Bulgaria a lansat în septembrie construcția unei conducte de 474 de kilometri, menită să racordeze gazoductul de Serbia și Ungaria.

În opinia experților, expulzările de spioni ruși și alte anchete judiciare lansate la Sofia sunt menite să tempereze furia Washingtonului.

"Pentru TurkStream, premierul Borisov face imposibilul, jonglând între interesele Rusiei, UE și SUA", apreciază Ilian Vasiliev, fost ambasador al Bulgariei la Moscova.

După ce a primit la 8 ianuarie o delegație americană de rang înalt, Borisov s-a deplasat în aceeași zi la inaugurarea TurkStream, alături de președinții rus Vladimir Putin și cel turc Recep Tayyip Erdogan.

Miercuri, Departamentul de Stat american i-a interzis intrarea în SUA unui judecător bulgar care i-a permis să plece în Rusia fostului deputat Nikolai Malinov, în timp ce acesta era inculpat pentru spionaj în favoarea Moscovei. Scopul călătoriei: să primească o decorație chiar din mâinile lui Vladimir Putin.

Această interdicție impusă unei personalități bulgare reprezintă o premieră din partea Washingtonului. "Acesta este abia primul nume, vor mai fi și altele", a atenționat Herro Mustafa, ambasadoarea americană la Sofia, dând asigurări că SUA nu vor reduce presiunea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-1
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,6 m/s
Thu
6
Fri
5
Sat
4
Sun
1
Mon
-0

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău