Bulgaria expulzează încă un diplomat rus, pe care îl acuză de spionaj

  • 02 Aprilie 2022 11:23
Bulgaria expulzează încă un diplomat rus, pe care îl acuză de spionaj

Bulgaria a anunțat, vineri, că îl expulzează pe primul secretar al ambasadei Rusiei la Sofia, suspectat de implicare în acțiuni de spionaj. Măsura vine la două săptămâni după ce alți zece diplomați ruși au fost expulzați.

El trebuie să părăsească țara în termen de 72 de ore, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria, relatează DIGI24.

Parchetul a deschis o anchetă împotriva acestui diplomat pentru „activități de informații nereglementate, probabil în favoarea Federației Ruse”, se arată într-un comunicat.

Parchetul anunțase la începutul zilei suspiciuni privind „doi oficiali ai agenției de securitate națională” și un agent al ministerului „pentru că ar fi furnizat prin mijloace tehnice informații” către Moscova. Bulgaria a expulzat deja zece diplomați ruși pe 18 martie.

De la declanșarea invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 februarie, au avut loc zeci de expulzări ale unor diplomați ruși din Statele Unite, Țările de Jos, Irlanda, Polonia, țările baltice și Europa de Est.

Bulgaria menține în mod tradițional relații strânse cu Rusia, în special în domeniul culturii și al energiei. Dar din octombrie 2019, o serie de scandaluri de spionaj au provocat tensiuni, care s-au amplificat de la începutul războiului în Ucraina. În total, în acest interval aproximativ 20 de diplomați și un asistent tehnic la ambasada rusă au fost declarați persona non grata.

Sofia și-a rechemat recent pentru consultări ambasadorul la Moscova pentru a protesta împotriva unor afirmații ale reprezentantului rus în Bulgaria cu privire la războiul din Ucraina.

Prim-ministrul bulgar, Kiril Petkov, a declarat că se așteaptă ca Moscova să adopte măsuri similare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău