Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spațiul Schengen
-
04 Decembrie 2022 18:30
Președintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi țara sa în spațiul Schengen, în timp ce ministrul bulgar de interne a respins acuzațiile Austriei și Olandei conform cărora Bulgaria nu ia suficiente măsuri pentru a stăvili valul de migranți ilegali, relatează Agerpres.
''În locul solidarității europene, Bulgaria primește cinism'', a scris președintele Radev pe conturile sale de Facebook și Twitter.
Guvernul olandez a decis vineri că va accepta aderarea României și Croației la spațiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. Premierul olandez Mark Rutte a motivat această decizie prin faptul că ''există, teoretic, riscul inițierii unui flux migrator printr-o țară'' anume.
Justificarea sa este împărtășită și de cancelarul austriac Karl Nehammer, care a declarat sâmbătă presei la Viena că Austria ''nu își dă consimțământul pentru extinderea spațiului Schengen către România și Bulgaria'', acceptând doar aderarea Croației.
Cancelarul austriac afirmase anterior că majoritatea celor aproximativ 75.000 de migranți ilegali care au intrat anul acesta în Austria fără să fi fost înregistrați anterior într-o altă țară din UE au trecut prin Bulgaria sau România, țări aflate la frontiera externă a UE.
Ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a respins duminică acuzațiile conform cărora măsurile de supraveghere a frontierelor țării sale ar fi insuficiente.
''Forțele de securitate bulgare protejează zi de zi cu corpurile lor liniștea tuturor cetățenilor europeni, inclusiv a olandezilor, la frontiera externă cea mai dificilă din UE, în pofida creșterii presiunii migratorii, care este de patru ori mai mare față de anul trecut'', a subliniat ministrul bulgar într-un comunicat.
''În loc să acționeze cu solidaritate europeană, ei ne ignoră și ne discriminează'', a deplâns oficialul bulgar, amintind și de recenta ucidere a trei polițiști bulgari într-un incident la frontiera turcă.
''Eforturile noastre nu merită să fie ignorate! Eforturile nu merită jigniri! Am reușit să reducem la minimum migrația secundară către Europa Centrală și Occidentală, plătind un preț greu'', a atras atenția ministrul bulgar de interne.
Comisia Europeană a recomandat acceptarea în bloc a Bulgariei, Croației și României ca noi membre ale spațiului Schengen, dar decizia necesită acordul unanim al țărilor membre, care sunt așteptate să se pronunțe la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie