Bulgaria blochează lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE

  • 17 Noiembrie 2020 19:18
Bulgaria blochează lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE

Bulgaria a refuzat marți să aprobe cadrul de negociere al Uniunii Europene pentru Macedonia de Nord, blocând astfel lansarea oficială a negocierilor de aderare cu această țară, a anunțat ministrul bulgar de externe Ekaterina Zaharieva, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Șefa diplomației bulgare a declarat că la ora actuală Sofia nu poate susține începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la blocul comunitar, deja îndelung amânate, din cauza disputelor deschise pe care le are cu Skopje în chestiuni istorice și privind limba.

Bulgaria contestă în special existența unei limbi macedonene și vorbește despre un dialect bulgar. Cele două țări își dispută, de asemenea, personalități istorice care au luptat împotriva ocupației otomane.

Tratatul de prietenie, bună-vecinătate și cooperare între Bulgaria și Macedonia de Nord, semnat în august 2017, prevede crearea unei comisii alcătuite în principal din istorici pentru a soluționa aceste diferende, dar activitatea comisiei a fost suspendată la cererea Macedoniei de Nord înaintea legislativelor din luna iulie.

''În acest stadiu, Bulgaria nu poate susține proiectul cadrului de negociere cu Republica Macedoniei de Nord și desfășurarea primei conferințe interguvernamentale'', a declarat Ekaterina Zaharieva după ce miniștrii europeni au discutat acest subiect la o reuniune online. Cât despre cadrul de negociere cu Albania, acesta a fost acceptat de Bulgaria, a mai precizat ea.

Statele UE au convenit în martie că Macedonia de Nord și Albania pot începe negocierile de aderare, stabilind ca liderii europeni să decidă lansarea acestor negocieri la summitul din decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău