Bugetul Italiei va include un venit de bază pentru săraci

  • 26 Septembrie 2018 17:35
Bugetul Italiei va include un venit de bază pentru săraci

Ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a anunțat miercuri că bugetul pe 2019 va include un venit de bază pentru săraci și posibilitatea pensionării anticipate, îndeplinind astfel cerințele coaliției populiste aflate la guvernare, transmite Reuters.

La o conferință a retailerilor, Giovanni Tria a declarat că venitul de bază pentru săraci va ajuta la gestionarea consecințelor sociale ale modificărilor tehnologice, iar posibilitatea pensionării anticipate va oferi firmelor forță de muncă mai tânără și mai bine calificată.

Formațiunea antisistem Mișcarea 5 Stele (M5S), aflată la guvernare în Italia împreună cu formațiunea de extremă-dreapta Liga, a amenințat marți că nu va vota bugetul pe 2019 dacă nu sunt incluse, printre alte măsuri, venitul de bază pentru săraci și posibilitatea pensionării anticipate.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Roma i-a cerut ministrului Economiei, Giovanni Tria, să permită un nivel mai ridicat al deficitului în bugetul pe 2019 pentru a-și îndeplini promisiunile din campania electorală, ceea ce a provocat, pe piețele financiare, îngrijorări legate de datoria țării.

Presiunile asupra lui Tria cresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce se apropie termenul limită stabilit în 27 septembrie pentru anunțarea țintelor de deficit și datorie pentru bugetul pe 2019, care trebuie prezentate la mijlocul lunii octombrie Comisiei Europene.

Piețele financiare speră că Tria, profesor universitar neafiliat niciunui partid, va insista pe o țintă de deficit de 1,6% din PIB anul viitor, în timp ce coaliția vrea un deficit de peste 2% din PIB.

Miercuri, Tria a încercat să ajungă la un echilibru între măsurile expansioniste promise de coaliție și menținerea încrederii piețelor și evitarea unui conflict cu Executivul comunitar.

"Lucrăm la un mix de politici care trebuie să demonstreze tuturor că trebuie să aibă încredere în Italia, nu numai în situația finanțelor publice ci și în creșterea economiei", a declarat ministrul Economiei.

Bugetul mizează pe majorarea investițiilor publice la 3% din PIB în următorii trei ani, de la aproximativ 2% din PIB în 2017, a explicat Tria. Acesta a dat asigurări că noile ținte financiare "vor trimite piețelor un mesaj privind sustenabilitatea datoriei Italiei".

Datoria publică a Italiei este a doua cea mai ridicată din zona euro după Grecia, iar piețele sunt îngrijorate de perspectiva creșterii ei suplimentare. Tria este perceput ca un apărător al disciplinei fiscale împotriva solicitărilor coaliției aflate la guvernare.

Recent, vicepremierul Luigi Di Maio declarase că respectarea reglementărilor fiscale ale Uniunii Europene nu reprezintă o prioritate pentru noul Guvern italian, deși va încerca să le mențină, dacă acestea nu împiedică agenda sa de reforme.

Di Maio a explicat că Executivul va încerca să aplice reformele pe care le-a planificat, inclusiv reducerile de taxe și majorarea cheltuielilor cu pensiile și sistemul de asistență socială, fără a încălca regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depășească 3% din PIB.

Dar respectarea reglementărilor "nu poate fi o metodă pentru a spune că nu putem implementa agenda de reforme", a afirmat vicepremierul italian.

Prin majorarea țintei de deficit, Guvernul va avea la dispoziție încă 11 miliarde de euro pentru cheltuieli suplimentare, bani care ar putea fi folosiți pentru a amâna o creștere automată a impozitului pe cifra de afaceri, deoarece anterior s-au ratat țintele de deficit.

Precedentul Executiv a promis Comisiei Europene că deficitul Italiei va fi redus la 1,6% din PIB anul acesta, de la 2,4% din PIB anul trecut.

Bruxelles-ul a cerut Italiei să-și reducă deficitul și mai mult, dar Tria a afirmat că încetinirea economiei nu va permite scăderea cheltuielilor.

În ultimii ani, Italia și-a majorat în mod repetat ținta de deficit, dar a reușit să-l mențină sub plafonul de 3% din PIB solicitat de forul comunitar. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
12
Tue
13
Wed
13

Curs oficial BNM 07 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 0.1198
USD 17.8399 0.0625
RON 4.3609 0.0243
UAH 0.6431 0.0018
RUB 0.2391 0.0012
Arhivă Radio Chișinău