Bugetul de stat a trecut de Comisia parlamentară pentru economie buget și finanțe

  • 08 Iunie 2016 14:17
Bugetul de stat a trecut de Comisia parlamentară pentru economie buget și finanțe

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a aprobat miercuri, 8 iunie, proiectul Legii Bugetului de Stat pentru 2016, pentru prima și a doua lectură, urmând să fie transmis, cu mare întârziere, spre examinare Parlamentului.

Guvernul a redus în acest proiect o parte din indicatorii macro-economici pentru acest an, dar dă asigurări că va realiza totuși prevederile bugetului așa cum au fost prezentate inițial.
 
În acesta an, Republica Moldova va înregistra o creștere economică de doar 1%, deși la elaborarea bugetului a fost luată în calcul o creștere de 1,5 la sută. De asemenea, dacă inițial se prognoza că exporturile și importurile vor înregistra creșteri ușoare, conform noilor prognoze prezentate astăzi de ministrul economiei, Octavian Calmâc, acestea se vor reduce. În schimb, guvernul prognozează că rata anuală a inflației va fi mai mică decât cea calculată anterior – de 7%, iar producția agricolă va crește cu 7 la sută.
 
Având în vedere noile prognoze macro-economice, deputatul socialist Zinaida Greceanîi a exprimat dubii că bugetul va fi realizat conform parametrilor propuși. În plus, ea a menționat că este necesar ca mai întâi trebuie adoptată politica bugetar-fiscală și abia după aceasta să fie examinat bugetul în parlament.

Totuși, ministrul finanțelor Octavian Armașu a dat asigurări că bugetul va fi realizat conform prevederilor din proiect.
 
Proiectul bugetului pentru 2016 prevede venituri de peste 31 de miliarde de lei, cu o creștere de 11 la sută, față de anul trecut. Cheltuielile vor fi de 35 miliarde de lei, mai mari cu 17 la sută față de 2015, iar deficitul va fi acoperit preponderent din surse externe. De asemenea, din surse externe vor fi finanțate reformele unor sectoare, precum justiția, educația și sănătatea.

Datoria de stat la sfârșitul acestui an se va ridica la 56 de miliarde de lei, cu 22 de miliarde mai mult decât la sfârșitul anului 2015. Majorarea este cauzată de transformarea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate sub garanția Guvernului de către Banca Națională celor trei bănci devalizate.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău