Bucureștiul califică drept regretabilă situația Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți după perchezițiile Serviciului ucrainean de Securitate
-
13 Iunie 2018 11:26
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni urmărește cu atenție și interes recentele evenimente din regiunea Cernăuți, ca urmare a descinderii Serviciului Secret Ucrainean la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, se arată într-un comunicat al instituției.
„Este regretabilă situația Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și a președintelui Vasile Tărâțeanu, care este un entuziast promotor al identității românești, proiectele depuse de domnia sa beneficiind, în trecut, de finanțare și din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Ministerul nostru împreună cu Ministerul Afacerilor Externe urmărește situația și va oferi tot sprijinul posibil, în conformitate cu respectarea cadrului legal intern și internațional”, a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al României își exprimă îngrijorarea cu privire la încălcarea drepturilor comunității românești din Ucraina, în contextul perchezițiilor făcute de Serviciul ucrainean de securitate (SBU) la Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți Partea română a subliniat necesitatea ca autoritățile ucrainene să respecte drepturile minorității române și să evite orice acțiuni care vizează încălcarea acestor drepturi sau pot fi interpretate ca intimidări.
În comunicat se mai precizează că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni colaborează cu Ministerul Afacerilor Externe în vederea oferirii de sprijin pe liniile de competență aferente ambelor instituții.
Amintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la sediul organizației românești din Cernăuți, care este bănuită de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean, a scris presa din Ucraina. Este vorba de prezentarea unei hărți a României Mari (unde este și nordul Bucovinei inclus), în timpul unui eveniment public care a avut loc la Cernăuți.
Anchetatorii mai spun că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României. Serviciul de Securitate scrie că va publica rezultatele anchetei în desfășurare.
Contactat de BucPress, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” Vasile Tărâțeanu, a spus că în timpul perchezițiilor au fost ridicate toate hărțile României anului 1918, revistele „Glasul Bucovinei”, ziarul „Neamul Românesc” și unele cărți de istorie.
„Cu asemenea acțiuni la centre culturale românești, și alte centre, Ucraina nu va nimeri în UE, dar am impresia că conducerea nici nu vrea aderare, ci doar banii europeni. Îmi pare rău că nu se respectă libertățile oamenilor, libertatea la întruniri și mai ales la exprimare. Asemenea percheziții provoacă temeri și neîncredere, suspiciuni, dezbinarea societății. Se dorește intimidarea noastră. În loc să fie create condiții pentru minorități, ne simțit de la o zi la alta tot mai rău”, a spus Vasile Tărâțeanu, precizând că „istoria trebuie să o cunoaștem așa cum este.
„Noi am arătat harta anului 1918, nu am popularizat nimic, discutăm despre istoria noastră comună. Ce vină au românii din Cernăuți pentru că a existat cândva România interbelică și a avut și ea hotare geografice, prezentate pe o hartă?”, a conshis președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”.