Bucharest Security Conference | Maia Sandu: Propaganda rusă - o problemă reală și gravă pentru R.Moldova
-
29 Septembrie 2018 14:59
O problemă reală și gravă în Republica Moldova este propaganda rusă, în contextul în care politica Kremlinului este de a ține regiunea din vecinătatea estică (a spațiului european și euroatlantic - n.r.) într-o așa-numită „zonă gri”, a afirmat sâmbătă lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, într-o dezbatere privind situația securității din vecinătatea estică a spațiului euroatlantic, din cadrul Bucharest Security Conference.
În intervenția sa, Maia Sandu a denunțat faptul că partide precum cel al președintelui moldovean Igor Dodon beneficiază de fonduri semnificative de peste hotare, formațiuni politice dintre care unele sunt implicate în fraude de milioane de euro.
Lidera PAS a abordat și problema corupției din țara sa, subliniind că guvernele corupte nu pot fi parteneri de dialog credibili, în particular în relația cu Uniunea Europeană.
„Referitor la situația din Transnistria, eu fac un apel să nu aveți încredere în propunerile prezentate de oligarhii din Chișinău care fac înțelegeri cu oligarhii de la Tiraspol”, a spus Sandu.
La rândul său, Vladimir Kulminski, expert în dosarul transnistrean și fost consilier al premierului moldovean în perioada semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a opinat că România trebuie să sprijine mai mult partidele proeuropene din Republica Moldova.
Președintele ONG-ului german „Frozen and Unfrozen Conflicts”, Cindy Wittke, a apreciat în intervenția ei că o caracteristică a 'constelației de conflicte înghețate' din fostul spațiu sovietic este existența unor acorduri a căror aplicare este dificilă sau chiar imposibilă. În majoritatea acestor cazuri, Rusia și-a asumat rolul tradițional de terță parte cu rol de negociator, a afirmat Wittke.
Evenimentul Bucharest Security Conference, ajuns la a treia ediție și organizat de SNSPA cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și al Cartierului general al NATO, urmărește intensificarea dialogului și promovarea unei viziuni împărtășite între toate statele aliate cu privire la riscurile și amenințările actuale la adresa securității, notează Ageprpres.
Conferința pornește de la premisa că mediul de securitate din regiune evoluează în contextul global actual. Evenimentele cu impact la nivel internațional, cum sunt intențiile și acțiunile Rusiei la estul frontierei euroatlantice, prezența avansată a Alianței, apropiata ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană și noua strategie de securitate națională a SUA, arată că situația securității în Europa Centrală și de Est este variabilă.