Bruxellesul propune un nou ajutor financiar european pentru Ucraina, de până la 9 miliarde de euro

  • 18 Mai 2022 15:58
Bruxellesul propune un nou ajutor financiar european pentru Ucraina, de până la 9 miliarde de euro

Bruxellesul propune ''o nouă asistență macrofinanciară excepțională'' pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro, a anunțat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP și EFE, potrivit Agerpres.

Ea nu a oferit precizări despre forma pe care o va avea această ''asistență''. Uniunea Europeană a alocat deja un ajutor macrofinanciar de urgență de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina după agresiunea Rusiei asupra acestei țări.

Dincolo de ajutorul pe termen scurt, a adăugat Ursula von der Leyen, ''UE are responsabilitatea și un interes strategic să conducă un efort de reconstrucție'' a Ucrainei, sarcină la care ''nu trebuie să fie singura contributoare''.

Pentru aceasta, Comisia Europeană propune constituirea unei ''platforme de reconstrucție condusă de Ucraina și de Comisia Europeană și care să reunească statele membre ale UE, alți donatori bilaterali sau internaționali, instituții financiare internaționale și alți parteneri care gândesc la fel''.

Secretara trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marți la un forum la Bruxelles că angajamentele financiare anunțate până în prezent de comunitatea internațională pentru Ucraina sunt insuficiente și le-a cerut aliaților să contribuie mai mult.

Fondul Monetar Internațional estimează că Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună ajutor financiar în lunile următoare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău