British Airways se pregătește pentru cea mai mare grevă din istoria sa

  • 06 Septembrie 2019 15:37
British Airways se pregătește pentru cea mai mare grevă din istoria sa

Compania aeriană britanică British Airways ar putea să se confrunte săptămâna viitoare cu o grevă a piloților, situație care ar putea duce la paralizarea activității operatorului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

După refuzul echipei manageriale de a relua negocierile cu sindicatul Balpa, piloții de la British Airways au anunțat că au de gând să declanșeze o grevă de 48 de ore în zilele de luni și marți, acțiune care va paraliza zborurile companiei. Potrivit Balpa, va fi pentru prima dată când piloții companiei aeriene intră în grevă.

În consecință, British Airways, care aparține grupului aerian IAG, ar putea să se confrunte cu cea mai mare grevă din istoria sa, o acțiune care va angrena peste 90% dintre cei 4.300 de piloți ai săi. Potrivit presei locale, 1.600 de zboruri British Airways riscă să fie anulate săptămâna viitoare, ceea ce ar putea bloca la sol până la 290.000 de pasageri care urmau să zboare cu aeronavele companiei.

Joi seară, British Airways a respins o ofertă de ultim moment venită de la sindicatul Balpa, care s-a oferit să renunțe la grevă dacă managementul companiei revine la masa negocierilor.

"Rămânem deschiși la discuțiile constructive cu Balpa pentru a duce la capăt negocierile cu privire la salarii, dar nu credem că sindicatul dă dovadă de bună credință atunci când, în ultimul moment, vine cu o propunere care ne-ar costa 50 de milioane de lire sterline în plus", a precizat echipa managerială de la British Airways.

În replică, secretarul general de la Balpa, Brian Strutton, a apreciat că "British Airways a ales în mod intenționat ca grevele să aibă loc". De asemenea, Brian Strutton a contestat cifrele avansate de conducerea companiei cu privire la costurile ofertei sindicatului, adăugând că nu înseamnă decât un plus de cinci milioane de lire sterline peste ceea ce oferă BA în cursul negocierilor.

"O zi de grevă costă compania 40 de milioane de lire sterline și cu toate acestea ei par mulțumiți să cheltuie acești bani pentru a acoperi greva în loc să îi plătească piloților lor", a mai spus Strutton.

British Airways nu este singura companie aeriană care se confruntă cu o grevă din partea piloților. O parte din piloții din Marea Britanie ai companiei low-cost Ryanair au anunțat și ei că vor continua grevele în luna septembrie, chiar dacă până acum perturbările aduse traficului au fost limitate.

În Franța, compania Air France a cunoscut în 2018 mai multe luni de conflict cu piloții săi pe tema salariilor, conflict marcat de mai multe zile de grevă, înainte ca un acord să fie convenit în luna octombrie a anului trecut. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău