Brexit | Unioniștii nord-irlandezi anunță că nu vor vota acordul de retragere

  • 26 Martie 2019 18:32
Brexit | Unioniștii nord-irlandezi anunță că nu vor vota acordul de retragere

Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP) a anunțat marți că nu va vota acordul negociat cu Bruxelles-ul de către șefa guvernului britanic Theresa May, pe care o susține în parlamentul de la Londra, transmite AFP.

''Nu vom lăsa prim-ministrul sau hoarda ''Remainers'' (cei favorabili rămânerii în UE) să ne forțeze să susținem un acord toxic privind Brexitul'', a scris pe Twitter marți Sammy Wilson, deputat DUP responsabil cu dosarul Brexit.

Un plan pentru desfășurarea unor voturi orientative miercuri cu privire la posibilele alternative la acordul propus de Theresa May este ''cel mai recent demers'' în eforturile guvernului britanic de a-i forța pe parlamentari să accepte acordul de retragere, a menționat Wilson.

DUP, ai cărui zece parlamentari susțin din iunie 2017 guvernul minoritar condus de Theresa May, are obiecții față de un mecanism privind 'plasa de siguranță' (backstop) inclus în acordul de retragere și care are drept scop să garanteze menținerea deschisă a frontierei dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord.

Ei susțin că acest mecanism poate impune un aranjament vamal pe termen nedeterminat care ar trata ușor diferit Irlanda de Nord de restul Regatului Unit.

De asemenea, DUP nu este de acord nici cu decizia Theresei May de a solicita o scurtă amânare a Brexitului, inițial prevăzut pentru 29 martie. Șefa guvernului britanic dorește mai mult timp pentru un nou vot asupra acordului de retragere, deși acesta a fost deja respins de două ori de parlamentul britanic.

Postul de televiziune Sky News a citat o sursă neidentificată conform căreia parlamentarii DUP iau în considerare susținerea unei ''amânări de lungă durată, poate pentru un an sau mai mult, care ar însemna o schimbare a liderului (britanic) și o abordare diferită''.

Parlamentarii britanici au votat luni seară un amendament care le permite să influențeze procesul Brexitului, amendament în baza căruia vor organiza miercuri o serie de voturi orientative asupra formei pe care trebuie să o ia Brexitul - menținerea în piața unică, un nou referendum sau chiar anularea ieșirii din UE.

Votul a avut loc în timp ce premierul Theresa May caută sprijin pentru a obține votarea acordului său de divorț negociat cu Bruxelles-ul, respins masiv de două ori de deputați, dar de care depinde ieșirea ordonată din Uniunea Europeană la 22 mai.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău