Brexit: UE își intensifică eforturile pentru a ajunge la un acord asupra viitorului parteneriat cu Londra

  • 09 Noiembrie 2020 14:28
Brexit: UE își intensifică eforturile pentru a ajunge la un acord asupra viitorului parteneriat cu Londra

Uniunea Europeană își intensifică eforturile pentru a ajunge la un acord comercial cu Regatul Unit, a susținut negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, care a prezentat trei condiții în această privință, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Barnier a scris pe Twitter că acordul privind viitoarele relații comerciale între UE și Londra trebuie să respecte autonomia blocului comunitar și a Regatului Unit și să ofere modalități de a pune în aplicare ceea ce s-a convenit deja.

De asemenea, acordul trebuie să furnizeze ''garanții robuste pentru un comerț liber și corect și pentru concurență loială pe baza unor standarde comune ridicate'', iar acestea să evolueze în timp în mod coerent.

În fine, cele două părți trebuie să cadă de acord asupra unui acces stabil și reciproc la piețe și la oportunitățile de pescuit, a explicat Michel Barnier.

În ianuarie, la peste trei ani și jumătate după ce a votat pentru Brexit, Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană și cele două părți încearcă să ajungă la un acord care va guverna schimburi comerciale în valoare de 1.000 de miliarde de dolari anual, de la 1 ianuarie 2021.

În prezent este în vigoare o perioadă de tranziție până la 31 decembrie, timp în care Londra va continua să aplice normele europene. Dacă Londra și Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relațiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Un scenariu fără acord asupra relațiilor viitoare ar conduce la disfuncționalități economice grave, care ar afecta companiile și lanțurile comerciale de ambele părți.

Londra a respins posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziție dincolo de 31 decembrie, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanțiale ale guvernului britanic. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău