Brexit: UE își face public arsenalul de sancțiuni-cadru împotriva Londrei
-
07 Februarie 2018 16:17
Uniunea Europeană și-a dezvăluit miercuri arsenalul de sancțiuni pentru a obliga Londra să respecte regulile comune ale UE pe durata perioadei de tranziție după separare, suscitând indignarea euroscepticilor britanici adepți ai Brexit-ului, relatează AFP.
„Aceste amenințări stupide arată cât de mult îi este frică Uniunii Europene”, a remarcat ironic deputatul conservator Bernard Jenkin într-o intervenție la BBC. „Va fi foarte dificil de acceptat pentru Theresa May”, a apreciat la rândul său Jacob Rees-Mogg, unul dintre principalii rivali politici ai premierului britanic.
„Este un proiect care reflectă pozițiile celor 27”, a încercat să tempereze spiritele un purtător de cuvânt al Ministerului britanic pentru Brexit. Londra nu și-a anunțat încă oficial poziția cu privire la acest proiect.
Proiectul de text cu regulile impuse Marii Britanii pentru perioada de tranziție după ieșirea sa din UE la 29 martie 2019 prevede posibilitatea instituirii unor sancțiuni, în special „un mecanism care permite Uniunii să suspende anumite beneficii pentru Regatul Unit ca urmare a participării sale la piața unică”.
Această clauză inclusă sub formă de scurtă adnotare în proiectul de acord a fost adăugată cu ocazia reluării negocierilor marți la Bruxelles.
Cei 27 doresc să poată întrerupe accesul la piața unică în caz de nerespectare a regulilor, în eventualitatea că nu va mai fi timp pentru a aduce litigiul în justiția europeană. Această dispoziție înseamnă posibilitatea de a impune tarife vamale unei țări care este încă membră a UE până în decembrie 2020.
„Din fericire, noi părăsim această organizație capabilă să adopte astfel de poziții atât de agresive atunci când nu faci ceea ce trebuie să faci”, a comentat Jacob Rees-Mogg, citat de The Times.
Rămânerea pe piața unică i-ar permite Marii Britanii să continue să facă comerț fără controale vamale în perioada de tranziție, în timp ce cetățenii britanici vor putea continua să trăiască și să lucreze în orice alt stat al UE.
Sancțiunile nu vor interveni decât în ipoteza în care 'introducerea unui caz la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) nu ar aduce remedierea necesară în timp util', a spus o sursă europeană.
Londra și Bruxellesul au încheiat în decembrie un acord preliminar cu privire la separare și urmează de acum să convină asupra unui acord privind perioada de tranziție post-Brexit și relația viitoare dintre cele două părți.
Această perioadă de tranziție continuă să creeze tensiuni în cadrul Partidului Conservator din Marea Britanie. Unii deputați pro-Brexit se tem în special că Marea Britanie, care va continua să respecte regulile europene în această perioada fără să aibă un cuvânt de spus, ar putea să devină un 'stat vasal' al Uniunii.
Sursa: Agerpres