Brexit | UE ar putea ajunge la o înțelegere cu Marea Britanie în problema graniței irlandeze înainte de 12 martie

  • 28 Februarie 2019 16:26
Brexit | UE ar putea ajunge la o înțelegere cu Marea Britanie în problema graniței irlandeze înainte de 12 martie

Uniunea Europeană ar putea ajunge la o înțelegere cu Marea Britanie în problema graniței irlandeze înainte de 12 martie, data la care deputații britanici ar urma să supună din nou la vot acordul între guvernul premierului Theresa May și Bruxelles cu privire la ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, au declarat joi pentru dpa diplomați din UE, potrivit Agerpres.

O serie de voturi-cheie cu privire la Brexit sunt așteptate în parlamentul de la Londra la 12, 13 și 14 martie, în primul rând urmând să fie reluat votul asupra acordului de divorț respins în ianuarie de deputații britanici, acord care se referă și la controversata problemă a graniței irlandeze. 

Theresa May a încercat o renegociere a documentului, dar Bruxellesul se opune ferm atât relansării discuțiilor, cât și stabilirii unui termen-limită cu privire la așa-zisul 'backstop', clauză prin care Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană și Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieței unice europene până când s-ar ajunge la o înțelegere mai bună care să evite reapariția unei ''frontiere dure'' între Irlanda și Irlanda de Nord.

Dacă acordul de retragere 'pică' din nou în parlament la 12 martie, deputații vor vota asupra unei ieșiri a țării din UE fără un acord ('no-deal Brexit'), iar dacă resping ieșirea din UE fără un acord va urma un alt vot prin care Londra să solicite Bruxelles-ului o amânare a termenului la care este prevăzută retragerea oficială, 29 martie.

Theresa May, care inițial s-a opus unei amânări, pare să accepte în prezent ideea, cu condiția să nu se întârzie mai mult de luna iunie.

Joi, diplomați ai UE au declarat pentru dpa că o astfel de amânare este aproape inevitabilă în momentul de față. În cazul în care amândouă părțile vor fi de acord asupra acestui aspect, problema se va afla pe agenda următorului summit al liderilor UE din 21-22 martie.

Unul din compromisurile avute în vedere este un fel de act adițional la acordul de retragere care să stipuleze că nu se va recurge la clauza de backstop decât în situația în care va fi absolut necesar și pentru cât mai puțin timp posibil, a menționat un diplomat.

O asemenea prevedere ar fi o variantă cu o forță de constrângere legală mai mare decât asigurările primite în acest sens în ianuarie de Theresa May de la oficialii UE, notează dpa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău