Brexit | Spania dorește garanții legate de negocierea privind strâmtoarea Gibraltar, în acordul UE-Londra

  • 19 Noiembrie 2018 17:59
Brexit | Spania dorește garanții legate de negocierea privind strâmtoarea Gibraltar, în acordul UE-Londra

Spania nu va susține proiectul de acord între Uniunea Europeană și Londra privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar dacă nu se va specifica în mod clar că Madridul va putea negocia viitorul teritoriului Gibraltar în mod direct cu Londra, a declarat luni ministrul de externe spaniol Josep Borrell, potrivit Reuters, citat Agerpres.

La sosirea la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, Borrell a spus că Spania dorește ca acordul încheiat de UE și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să precizeze în mod clar că legăturile între Londra și blocul comunitar nu se vor aplica și Gibraltarului.

''Negocierile dintre Marea Britanie și UE au o anvergură teritorială care nu include Gibraltarul, negocierile cu privire la viitorul Gibraltarului sunt discuții separate'', a explicat șeful diplomației spaniole.

''Acest lucru trebuie să fie afirmat clar și până când va fi clarificat în acordul de retragere și în declarația politică asupra viitoarei relații (UE-Londra) noi nu putem să susținem (acordul)'', a adăugat el.

O mică peninsulă pe coasta de sud a Spaniei și teritoriu britanic începând din 1713, Gibraltarul este unul dintre principalele subiecte asupra cărora există divergențe între Londra și Madrid.

Gibraltarul urmează să părăsească Uniunea Europeană alături de Regatul Unit în martie 2019, deși 96% din populația sa a votat, la referendumul din iunie 2016, pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.

Negociatorii britanici și europeni au încheiat săptămâna trecută acordul care stabilește termenii retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din blocul comunitar la 29 martie 2019. Acordul mai trebuie însă ratificat de ambele părți.

Premierul britanic are în față o luptă deosebit de dificilă pentru a obține acordul parlamentului de la Londra, mai mulți miniștri demisionând deja din cauza textului de compromis.

Una din chestiunile încă în discuție este durata unei posibile prelungiri a celor 21 de luni ale perioadei de tranziție care începe în momentul ieșirii efective a Marii Britanii din UE. Potrivit presei britanice, Uniunea Europeană ia în considerare 2022 ca dată finală. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,6 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău