Brexit: Regatul Unit ar putea "trăi foarte bine" cu un no-deal, consideră Boris Johnson

  • 04 Octombrie 2020 17:10
Brexit: Regatul Unit ar putea

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a estimat duminică, în cadrul unui interviu, că Regatul Unit ar putea "să trăiască foarte bine" cu un no-deal, dacă negocierile comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană, în continuare în impas, nu vor duce la un acord înainte de finalul perioadei de tranziție, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Regatul Unit a ieșit oficial din UE pe 31 ianuarie, dar continuă să aplice regulile europene până la 31 decembrie. În lipsa unui acord comercial până la această dată, numai regulile Organizației Mondiale ale Comerțului (OMC) și taxele sale vamale se vor mai aplica, cu potențiale consecințe dezastruoase pentru o economie britanică deja fragilizată de pandemia de noul coronavirus.

"Nu vreau în mod special să ajungem la o relație precum cea cu Australia sau bazată pe regulile OMC, dar putem trăi foarte bine cu asta", a declarat duminică Boris Jonhson într-un interviu pentru BBC. "Cred că putem prospera puternic în aceste circumstanțe", a adăugat el.

Această declarație intervine în contextul în care liderul conservator s-a pus de acord sâmbătă cu președinta Comisiei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru ca Londra și Bruxeelles să-și intensifice negocierile, care au rămas în impas după o nouă sesiune de discuții în această săptămână, în pofida unui calendar tot mai strâns.

Boris Johnson a fixat de altfel data viitorului summit UE de la 15 octombrie drept termen-limită pentru a se ajunge la un acord, în timp ce europenii își acordă răgaz până la sfârșitul lunii.

Prim-ministrul britanic crede că încă este posibil ca cele două părți să ajungă la un compromis, dar a subliniat că totuși rămân "diferite probleme de soluționat".

"Uniunea European trebuie să înțeleagă că suntem pe deplin serioși în privința necesității de a ne controla propriile legi și reglementări", a avertizat el, arătându-se ferm în privința zonelor de pescuit britanice, un punct problematic al negocierilor.

Calendarul reluării negocierilor este încă incert, negociatorul britanic David Frost semnalând sâmbătă pe Twitter că acestea "vor începe imediat ce va fi posibil săptămâna viitoare".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău