Brexit | Negocierile dintre Marea Britanie și UE vor fi reluate luni

  • 06 Octombrie 2019 09:22
Brexit | Negocierile dintre Marea Britanie și UE vor fi reluate luni

Discuții dificile asupra Brexitului urmează să fie reluate luni între oficialii britanici și autoritățile de la Bruxelles care au apreciat drept nesatisfăcătoare oferta premierului Boris Johnson de evitare a unei ieșiri neordonate din Uniune pe 31 octombrie, situație ce l-a determinat sâmbătă pe șeful executivului britanic să aibă convorbiri telefonice cu mai mulți lideri europeni, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Unul din interlocutorii săi, premierul finlandez Antti Rinne, a cărui țară asigură președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că i-a comunicat prim-ministrului Marii Britanii că "este importantă găsirea unei soluții într-o săptămână"."Johnson a spus că este de acord cu acest calendar", a precizat premierul Finlandei.

Premierul britanic avea programate mai multe discuții telefonice după oferta făcută UE miercuri, propunere pe care Londra o consideră "un compromis corect și rezonabil". "Vrem un acord și discuțiile vor continua luni, pe baza ofertei noastre", a dat asigurări un purtător de cuvânt britanic.

Aparent însă, Bruxelles-ul nu este pe aceeași lungime de undă: "Propunerile Regatului Unit nu constitue o bază pentru încheierea unui acord", a apreciat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud.

Proiectul premierului britanic vizează rezolvarea problemei generate de gestionarea frontierei irlandeză pentru a se evita, după Brexit, revenirea la controlul la frontieră între Irlanda, stat membru al UE, și provincia britanică a Irlandei de Nord care vă părăsi Uniunea odată cu restul Regatului Unit. Europenii au primit cu scepticism acest proiect, apreciind că are aspecte problematice și ar trebui reformulat. Boris Johnson consideră însă că a făcut partea sa de drum și că acum este rândul Bruxelles-ului să dea dovadă de flexibilitate.

Liderii europeni vor trebui să decidă în cadrul următorului summit de la Bruxelles (17- 18 octombrie) dacă sunt întrunite condițiile pentru acceptarea unei noi amânări a datei la care Marea Britanie va părăsi UE, față de cea prevăzută (31 octombrie).

Boris Johnson a promis concretizarea Brexitului, indiferent de situație, la sfârșitul lunii octombrie, în pofida unei legi recent adoptate de parlamentarii britanici prin care este constrâns să solicite o amânare în absența convenirii unui acord, cu scopul de a se evita o ieșire fără acord, care ar avea consecințe economice și sociale potențial dezastruoase.

Ziarul Daily Telegraph a menționat din nou, sâmbătă, posibilitatea ca Ungaria să vină în sprijinul premierului Boris Johnson în cazul în care acesta din urmă ar fi forțat să solicite amânarea Brexitului, perspectivă pe care politicianul britanic nu o dorește cu niciun chip.

O nouă amânare trebuie să fie aprobată în unanimitate de statele membre, iar un singur dezacord ar fi suficient pentru blocarea acestei cereri.

"Până în prezent nu există o cerere de amânare și nu există o bază pentru speculații", a declarat pentru AFP o sursă din ministerul de externe de la Budapesta. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,6 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
2
Thu
2
Fri
5

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău