Brexit | Londra susține că forma unui acord cu UE este foarte clară

  • 16 Septembrie 2019 12:04
Brexit | Londra susține că forma unui acord cu UE este foarte clară

Forma unui posibil acord privind Brexitul este acum clară, astfel că tratativele dintre Londra și Uniunea Europeană se află într-un punct esențial, a apreciat luni ministrul de externe britanic Dominic Raab, citat de Reuters și a Agerpres

''Am făcut schimb de opinii despre multe detalii și forma unui acord este acum foarte clară'', a declarat șeful diplomației britanice pentru postul de radio BBC, înaintea unei întâlniri între premierul britanic Boris Johnson și președintele în exercițiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prevăzută pentru luni în Luxemburg.

''Cred că este o bornă importantă, prim-ministrul construiește pe baza discuțiilor anterioare pe care le-am avut după ce și-a început mandatul. Cererile noastre sunt foarte clare: dorim eliminarea antidemocraticei 'plase de siguranță' și vrem să fim capabili să ducem viitoarea noastră relație către cel mai bun acord de comerț liber'', a adăugat Raab.

El și-a exprimat speranța că la Summitul Uniunii Europene din 17-18 octombrie va fi parafat un acord între Londra și Bruxelles și a precizat că țara sa va părăsi blocul comunitar la 31 octombrie chiar și în absența unui acord.

Parlamentul britanic, unde Boris Johnson și-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu zece zile o lege vizând împiedicarea unei ieșiri din UE fără acord, care îl obligă pe șeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Boris Johnson a răspuns însă că ar prefera să fie "mort într-un șanț", decât să ceară o nouă amânare.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat la 12 septembrie că UE "nu are motive" de a fi optimistă privind șansele de a ajunge la un acord de divorț înainte de summitul european de la jumătatea lui octombrie.

Londra respinge soluția așa-numită "plasa de siguranță"("backstop"), care nu poate lipsi în opinia Bruxellesului, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână "într-un spațiu vamal unic" cu UE dacă nu este găsită o soluție mai bună până la finalul perioadei de tranziție.

sursa:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău