Brexit: Londra își trimite emisarul la Bruxelles pentru ultimele negocieri

  • 09 Octombrie 2019 19:15
Brexit: Londra își trimite emisarul la Bruxelles pentru ultimele negocieri

Premierul britanic Boris Johnson își trimite joi la Bruxelles ministrul pentru Brexit, în vederea unor discuții ale ultimei șanse într-un moment în care negociatorul-șef al UE consideră ''foarte dificil'', dar încă ''posibil'' să se ajungă la un acord, relatează AFP, preluat de Agerpres.

UE i-a dat guvernului britanic ca termen sfârșitul acestei săptămâni pentru a-i prezenta un compromis acceptabil și a se ajunge astfel la o separare amiabilă pe 31 octombrie. În lipsa unui acord pentru retragerea Regatului Unit din UE, Londra se pregătește pentru un ''no deal'' (Brexit fără acord) potențial devastator pentru economia britanică, deși Boris Johnson a fost obligat de parlament să ceară o nouă amânare a Brexitului, a treia, dacă nu se ajunge la o înțelegere.

În timp ce ambele părți se pregătesc pentru un eșec, ministrul Brexitului, Steve Barclay, se va întâlni joi la Bruxelles cu negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, pentru a trage concluziile ''unei săptămâni de negocieri tehnice'', potrivit unui anunț dat miercuri de Downing Street.

''Cred că un acord este posibil, foarte dificil dar posibil'', a declarat Michel Barnier la postul britanic de televiziune Sky News. ''UE va rămâne calmă, vigilentă, respectuoasă și contructivă'', a mai spus el.

Negocierile se poată pe marginea unui proiect prezentat săptămâna trecută de Boris Johnson privind situația frontierei nord-irlandeze, dar respins de europeni în forma prezentată.

Clauza de ''backstop'' din acordul convenit cu UE de fostul premier Theresa May, dar respins de parlamentul britanic, este menită să evite restabilirea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Însă din punctul de vedere al premierului Johnson această clauză poate să implice menținerea Regatului Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală cu UE, motiv pentru care el o dorește eliminată din acordul de Brexit.

Negocierile nu au permis până acum soluționarea punctelor în dezacord și surse britanice au calificat marți un acord drept foarte improbabil, după o convorbire telefonică dificilă între Boris Johnson și Angela Merkel.

Potrivit negociatorului-șef european, Michel Barnier, citat de DPA, în propunerea avansată de Londra există ''trei probleme majore''. Acestea privesc abordarea britanică față de chestiunea controalelor la frontiera irlandeză, nevoia unei soluții operaționale și obligatorii din punct de vedere legal în această chestiune și planul ca la acest capitol să se acorde drept de veto adunării nord-irlandeze, care ar putea astfel să respingă soluția.

''Propunerea guvernului britanic, așa cum este ea astăzi și pe care nu o putem accepta, ar înlocui o soluție operațională, practică și legală cu o soluție ipotetică și provizorie'', a spus Barnier în fața parlamentarilor europeni. ''Când vă vorbesc în acest moment nu am ajuns în punctul de a prefigura și găsi un acord'', a continuat el, adăugând însă că ''chiar dacă este foarte dificil (...), dacă există bunăvoință de ambele părți un acord cu britanicii rămâne posibil''.

Premierul britanic a discutat marți seară și cu omologul său irlandez, Leo Varadkar, pentru a-i solicita o întâlnire, dar acesta din urmă a apreciat că este ''foarte greu să se ajungă la un acord până la sfârșitul săptămânii viitoare'', când are loc summitul european. Dacă până la acest summit nu se ajunge la un compromis, conform unei legi adoptate de legislativul britanic premierul Johnson va trebui să le ceară europenilor încă o amânare a Brexitului, deși el a promis că pe 31 octombrie Regatul Unit va ieși din UE, indiferent ce s-ar întâmpla.

Potrivit mai multor media britanice, guvernul britanic intenționează să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului pe 19 octombrie, indiferent care ar fi rezultatul summitului UE. Ar fi pentru prima dată când deputații se reunesc într-o sâmbătă de la sfârșitul războiului din Insulele Malvine în 1982.

În orice caz, dată fiind amploarea crizei politice, alegerile anticipate par inevitabile în Regatul Unit, iar toate partidele se pregătesc intens pentru această eventualitate.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău