Brexit: Liderii UE insistă pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Londra

  • 12 Octombrie 2020 08:57
Brexit: Liderii UE insistă pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Londra

Președintele francez Emmanuel Macron și alți lideri din Uniunea Europeană vor insista, la summitul din 15-16 octombrie, pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Regatul Unit, avertizându-l pe premierul Boris Johnson că planul Londrei de a ignora acordul de retragere a arătat că nu se poate avea încredere în britanici, a relatat cotidianul Financial Times, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Diplomați europeni au afirmat că, la Consiliul European care începe joi, liderii statelor membre îi vor cere negociatorului-șef al UE Michel Barnier să se asigure că garanțiile privind concurența loială pentru companiile europene sunt susținute de dreptul Bruxellesului de a adopta rapid contramăsuri dacă Londra își încalcă angajamentele.

Franța și alte țări cu sector al pescuitului puternic vor pune accentul pe hotărârea lor de a păstra cotele de pescuit în apele britanice, ceea ce îi va lăsa lui Barnier mai puțin spațiu de manevră pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit, notează publicația britanică.

De partea sa, Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, în cazul căreia cotele de pescuit sunt stabilite în fiecare an.

Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept dată limită pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri că Michel Barnier dorește câteva concesii suplimentare din partea Londrei înainte de a intra în ultima fază intensă a negocierilor asupra viitoarelor relații comerciale între UE și Regatul Unit.

Principalele divergențe între UE și Londra sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de comerț liber - fără cote și taxe vamale - Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la peste trei ani și jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52% la 48%, într-un referendum desfășurat în 2016. În prezent este în vigoare o perioadă de tranziție până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice normele europene. Dacă Londra și Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relațiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău