Brexit: Jeremy Hunt promite miliarde de lire pentru a atenua impactul unei ieșiri fără acord

  • 01 Iulie 2019 17:55
Brexit: Jeremy Hunt promite miliarde de lire pentru a atenua impactul unei ieșiri fără acord

Jeremy Hunt, candidat la succesiunea Theresei May, s-a angajat luni să cheltuiască miliarde de lire pentru a atenua impactul unei ieșiri fără acord din UE asupra economiei, însă a fost contrazis de ministrul de finanțe, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Ca și fostul primar al Londrei Boris Johnson, favorit în cursa pentru desemnarea noului lider al Partidului Conservator, ministrul afacerilor externe Jeremy Hunt se pregătește de un divorț brutal cu Uniunea Europeană dacă nu se va ajunge la un acord până la finalul lui octombrie, chiar dacă acesta nu este "scenariul său preferat".

Luni, el a prezentat un plan de pregătire pentru această eventualitate, care prevede și un fond de 6 miliarde de lire sterline (6,7 miliarde de euro) destinat sectoarelor agriculturii și pescuitului "pentru a facilita tranziția ieșirii din Uniunea Europeană, onorându-ne angajamentele noastre internaționale", a explicat el.

În plus, el vrea să anuleze concediile de vară în ministerele implicate în pregătirile pentru un "no deal".

La rândul său, Boris Johnson este gata să împrumute bani pentru a finanța proiecte de infrastructură și promite scăderi de impozite.

Pentru a-și finanța proiectele, cei doi candidați vor să se folosească de o rezervă de 26 de miliarde de lire puse deoparte de guvern pe fondul incertitudinii privind Brexitul.

Ministrul de finanțe Philip Hammond a avertizat totuși că acești bani "nu vor putea fi folosiți pentru cheltuieli adiționale decât dacă părăsim UE printr-o tranziție ordonată. Dacă nu va fi cazul, va trebui să facem totul pentru a acoperi gaura pe care un Brexit fără acord o va lăsa în finanțele publice", a postat el luni pe Twitter.

Devansat de concurentul său în sondajele de opinie, Jeremy Hunt spune că atuul său este seriozitatea, spre deosebire de Boris Johnson, și se prezintă drept "cel mai bine plasat" pentru a renegocia un acord de ieșire.

"Nu putem părăsi Uniunea Europeană sperând la un miracol. Ne trebuie un plan", a declarat Hunt.

Dacă va fi ales prim-ministru, Hunt își va da termen până pe 30 septembrie pentru a afla dacă există o "șansă realistă de a încheia un nou acord" cu UE. Dacă nu este cazul, el va înceta imediat toate discuțiile cu UE și va concentra "toată atenția țării asupra pregătirilor pentru o ieșire fără acord".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău