Brexit | Irlanda salută „o zi foarte importantă” și acordul care garantează absența frontierei cu Irlanda de Nord

  • 08 Decembrie 2017 12:31
Brexit | Irlanda salută „o zi foarte importantă” și acordul care garantează absența frontierei cu Irlanda de Nord

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a salutat ''o zi foarte importantă'' în negocierile referitoare la Brexit, apreciind că acordul anunțat vineri dimineață la Bruxelles cu privire la trecerea la faza a doua a tratativelor între Londra și Uniunea Europeană constituie ''sfârșitul începutului negocierilor'', transmite AFP.

''Nu este sfârșitul, ci sfârșitul începutului negocierilor'', a afirmat Varadkar într-o declarație de presă, subliniind că Dublinul va rămâne ''vigilent în timpul fazei a doua'', care va stabili viitoarea relație între Marea Britanie și UE.

''Am realizat tot ceea ce prevăzusem să realizăm în cursul fazei întâi. Avem asigurările și garanțiile de care avem nevoie din partea Regatului Unit'', a declarat premierul irlandez.

''Sunt convins că au fost realizate progrese suficiente în chestiunile irlandeze. Parametrii au fost fixați și sunt buni'', a mai spus Varadkar, subliniind că nu va exista ''nicio structură fizică'' la frontiera între țara sa și provincia britanică Irlanda de Nord. Frontiera a dispărut în urma Acordului de pace din 1998, care a pus capăt unei perioade de trei decenii de confruntări sângeroase între naționaliștii și unioniștii nord-irlandezi.

La rândul său, ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a salutat ''un rezultat foarte bun pentru toată lume pe insula Irlanda''. ''Acord încheiat! Irlanda sprijină ca negocierile pentru Brexit să treacă în faza a doua, acum că am obținut garanții pentru toți pe insula Irlanda — protejând deplin GFA (Good Friday Agreement — Acordul din Vinerea Mare), procesul de pace, economia întregii insule și asigurând că nu va exista frontieră pe insula Irlanda după Brexit'', a scris ministrul Coveney pe Twitter.

Arlene Foster, șefa partidului unionist nord-irlandez DUP (aliat al guvernului condus de Theresa May), care s-a opus unui acord ce părea pe punctul de a fi încheiat la începutul săptămânii, s-a declarat ''fericită'' să constate ''schimbări de fond'' aduse acordului, după anunțul de vineri de la Bruxelles.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău