Brexit: Guvernul Johnson va accepta un amendament al opoziției pentru organizarea de alegeri la 11 decembrie

  • 29 Octombrie 2019 12:28
Brexit: Guvernul Johnson va accepta un amendament al opoziției pentru organizarea de alegeri la 11 decembrie

Guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson va accepta un amendament prezentat de partidele de opoziție privind organizarea de alegeri în data de 11 decembrie, a anunțat marți BBC, citând surse apropiate biroului șefului executivului de la Londra, preluat de Agerpres.

Boris Johnson a declarat luni că va încerca să forțeze o încercare de a pune capăt blocajului politic provocat de Brexit.

El a promis luni seară să prezinte o nouă moțiune pentru alegeri anticipate după ce prima, care prevedea organizarea scrutinului pe 12 decembrie, a fost respinsă de Camera Comunelor. În ședința de luni, cu 299 de voturi pentru și 70 împotrivă, Johnson nu a reușit să obțină majoritatea de două treimi necesară pentru a trece moțiunea.

Ratificarea acordului de Brexit obținut de Boris Johnson a fost respinsă de deputați pe 19 octombrie, care erau de acord în principiu cu acordul, dar nu și cu calendarul de trei zile pentru a-l analiza și a-l vota. Johnson a fost obligat să înainteze Bruxellesului o cerere de amânare cu trei luni a Brexitului, împotriva voinței sale, de o lege a parlamentului.

Boris Johnson a acceptat luni termenii Uniunii Europene privind o "amânare flexibilă" a Brexitului (sau "flextension"), potrivit cărora Londra are termen până la 31 ianuarie 2020 să părăsească blocul comunitar.

Statele UE au convenit săptămâna trecută asupra necesității unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieșire nereglementată și s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Regatul Unit trebuia inițial să părăsească UE pe 29 martie 2019, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi până la 12 aprilie și apoi până la 31 octombrie, ora 23:00 GMT. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău