BREXIT | Guvernul britanic accelerează pregătirile pentru o eventuală ieșire din UE fără acord

  • 18 Decembrie 2018 15:08
BREXIT | Guvernul britanic accelerează pregătirile pentru o eventuală ieșire din UE fără acord

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marți cu membrii cabinetului său pentru a analiza posibilitatea ca Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să părăsească Uniunea Europeană fără un acord de retragere, pe fondul unei opoziții puternice în parlament, transmite dpa, potrivit Agerpres.

„Nu va exista niciun risc pentru locurile de muncă, pentru servicii și pentru securitatea oamenilor în slujba cărora ne aflăm, întorcând spatele unui acord (cu Uniunea Europeană)'', a declarat May.

Ea a spus că guvernul său și-a accelerat deja pregătirile pentru potențiale probleme post-Brexit, ''precum fluxul traficului în diferite porturi aici, în Regatul Unit''.

La rândul său, ministrul britanic pentru dezvoltare internațională Penny Mordaunt, care susține ieșirea țării sale din blocul comunitar, a afirmat că este ''absolut corect ca să se accelereze acum pregătirile pentru un Brexit fără acord''.

Premierul britanic a anunțat luni că intenționează să reprogrameze pentru săptămâna care începe pe 14 ianuarie votul în parlament asupra acordului privind Brexitul.

''Mulți membri ai acestei camere sunt îngrijorați de faptul că trebuie să luăm o decizie în curând. Intenționăm să revenim asupra dezbaterii 'Votului relevant' în săptămâna care începe cu 7 ianuarie și să organizăm votul în săptămâna următoare'', a declarat șefa executivului britanic în fața membrilor Camerei Comunelor.

Theresa May i-a cerut joi Bruxellesului noi garanții pentru a o ajuta să obțină ratificarea acordului de Brexit de către deputații britanici, dar liderii europeni au părut mai degrabă agasați de aceste solicitări considerate prea vagi. Liderii Celor 27, care s-au declarat cu toții "gata să o ajute" pe Theresa May, au adoptat un text, fără valoare juridică, menit să atenueze îngrijorările parlamentului britanic. Ei au repetat, totuși, că acordul de divorț "nu poate fi renegociat".

Noile garanții solicitate de Theresa May se referă la așa-numita ''plasă de siguranță'', soluția imaginată pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, care ar pune în pericol acordurile de pace de pe insulă. Această "plasă de siguranță" prevede crearea unui "teritoriu vamal unic" înglobând UE și Marea Britanie după tranziția post-Brexit, care nu ar trebui să se aplice decât în caz de eșec al negocierilor care urmează privind viitoarele relații comerciale ambițioase pe care Londra și Cei 27 vor să le stabilească. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău