Brexit | Comisia Europeană anunță că Regatul Unit și UE își mențin pozițiile

  • 01 August 2019 18:15
Brexit | Comisia Europeană anunță că Regatul Unit și UE își mențin pozițiile

Bruxellesul și Londra nu și-au schimbat pozițiile față de Brexit în urma întâlnirilor emisarului britanic David Frost cu înalți funcționari europeni, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de AFP, potrivit Agepres.

Frost, consilier pentru Uniunea Europeană al premierului britanic Boris Johnson, s-a întâlnit miercuri cu Clara Martinez Alberola, șefa de cabinet a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, iar joi dimineața cu secretarul general interimar al Comisiei Europene, Ilze Juhansone, și cu Stephanie Riso, colaboratoare apropiată a negociatorului-șef al UE, Michel Barnier.

Au fost întâlniri pentru prezentare, a precizat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a CE. "Din punctul de vedere al Comisiei, am reafirmat pozițiile binecunoscute ale UE, conform liniilor directoare" definite de cei 27 de lideri ai statelor care vor rămâne în Uniune, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al cancelariei premierului Johnson a indicat miercuri că misiunea lui Frost este să ceară "personal" la Bruxelles renunțarea la mecanismul de siguranță privind frontiera dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Din 24 iulie, când a preluat conducerea guvernului, noul prim-ministru britanic a insistat asupra respingerii mecanismului prevăzut în acordul de retragere a Regatului Unit din UE, încheiat în noiembrie anul trecut de predecesoarea sa Theresa May. Înțelegerea prevede ca după Brexit să existe în continuare un teritoriu vamal unic din care să facă parte atât Regatul Unit, cât și Uniunea Europeană.

Bruxellesul consideră că acest mecanism de ultimă instanță este necesar pentru a evita restabilirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda, membră a UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Singura concesie față de Londra este modificarea declarației politice referitoare la relațiile ulterioare, document care însoțește acordul pentru Brexit.

Johnson a fost ferm în privința Brexit-ului: "Regatul Unit va ieși din UE pe 31 octombrie, indiferent de condiții (...) Dacă nu ajungem la un acord, va trebui evident să ieșim din UE fără un acord".

Andreeva a susținut joi că vor continua contactele între cele două părți, iar Johnson și Juncker vor avea ocazia să se întâlnească și să discute cel mai târziu cu ocazia reuniunii G7 de la Biarritz, din 24-26 august. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău