BREXIT | Ce trebuie să știe cetățenii români care vor să lucreze sau să studieze în Marea Britanie. Regulile se schimbă de la 1 ianuarie 2021

  • 10 Decembrie 2020 12:36
BREXIT | Ce trebuie să știe cetățenii români care vor să lucreze sau să studieze în Marea Britanie. Regulile se schimbă de la 1 ianuarie 2021

Începând cu 1 ianuarie 2021, odată cu încheierea perioadei de tranziție după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, condițiile de imigrare se schimbă pentru toți cetățenii străini, inclusiv pentru români. Vor fi alte reguli pentru cei care vor vrea să se stabilească în Regatul Unit, să lucreze saau să studieze acolo, informează hotnews.ro.

Perioada de tranziție după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană se va încheia la 31 decembrie, potrivit sursei citate
 
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2021, regulile de imigrare în Marea Britanie cu scopul de a se stabili, munci sau studia se schimbă pentru toți cetățenii străini, inclusiv români, fiind necesară solicitarea unei vize prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte.

La 1 decembrie 2020, Marea Britanie a lansat, în cadrul noului sistem de imigrare pe bază de puncte, viza pentru muncitorii calificați și înalt calificați care doresc să se stabilească în UK începând cu 1 ianuarie 2021, alături de noua viză pentru studenți operaționalizată în luna noiembrie.

Care sunt condițiile pentru a fi eligibil?

Aplicantul trebuie să demonstreze că:
  • are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office,
  • salariul minim oferit de către sponsor este de £26.500 sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim este mai mare de £26.500),
  • poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1.
Informații complete privind procesul de obținere a unei vize de lucru/studiu și condițiile necesare se găsesc și în limba română la https://www.gov.uk/.../the-uks-points-based-immigration....

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se adresează turiștilor și nici cetățenilor europeni care la 31 decembrie 2020 erau deja stabiliți în Marea Britanie și care au obținut sau urmează să obțină până la 30 iunie 2021 statutul PRE-SETTLED sau SETTLED, conform informațiilor transmise de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Procedura de înregistrare a cetățenilor UE (EU Settlement Scheme/ EUSS)

Noul sistem de înregistrare a devenit operațional pentru publicul larg la data de 30 martie 2019, iar cetățenii europeni vor putea să aplice până în 30 iunie 2021. Ca urmare, cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 decembrie 2020, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme.

Există 2 tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcție de care se va determina statutul:
  • 1. Statutul de settled (Settled Status)
Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
  • 2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)
Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani consecutivi vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat, conform informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe.
 
Perioada de implementare

Perioada de implementare a început la data retragerii Marii Britanii din UE și se va încheia în data de 31 decembrie 2020. Pe durata perioadei de tranziție, drepturile cetățenilor europeni vor fi neschimbate, garantate și protejate, cu condiția să se fi stabilit în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020.
 
Care este procesul de aplicare pentru noul statut de resident (Eu Settlement Scheme)?
  • Noul statut o să le permită cetățenilor UE care se află în prezent pe teritoriul Marii Britanii sau care vor sosi înainte de data de 31 decembrie 2020 să locuiască și să lucreze în Marea Britanie post-Brexit.
  • Cetățenii europeni și membrii familiilor acestora (inclusiv membrii de familie non-UE) care sosesc în Marea Britanie nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020 vor trebui să solicite noul statut de resident (settled sau pre-settled), în Marea Britanie ca o precondiție legală în funcție de circumstanțe.
  • Membrii familiei pot include: soți sau parteneri civili, parteneri de viață, copii, nepoți sau strănepoți cu varsta până la 21 de ani, persoane sub tutelă/ aflate în grija cetățeanului EU resident, cu vârsta de peste 21 de ani; părinți, bunici sau străbunici sub tutelă/ aflați în grija cetățeanului EU.
  • Copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Settled vor obține cetățenia britanică automat, iar copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Pre-Settled vor fi eligibili pentru statutul Pre-Settled în mod automat.
  • În aplicațiile pentru noul statut va trebui să furnizați informații generale despre dumneavoastră, nume, adresă, număr pașaport și NINo pentru a dovedi rezidența. Va trebui să declarați istoricul infracțional - mentionăm că doar istoricul infracțional serios și/sau persistent o să vă afecteze aplicația.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău