Brexit:Boris Johnson respinge orice nouă amânare a Brexitului, considerând că ''amânarea înseamnă înfrângere''

  • 12 Iunie 19:45
Brexit:Boris Johnson respinge orice nouă amânare a Brexitului, considerând că ''amânarea înseamnă înfrângere''

Fostul ministru britanic de externe Boris Johnson şi-a lansat miercuri candidatura pentru a-i succede premierului demisionar Theresa May la conducerea Partidului Conservator şi a guvernului, el insistând că Regatul Unit ''trebuie să iasă din UE pe 31 octombrie'' şi a criticat amânarea Brexitului pe care a echivalat-o cu o înfrângere, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE, preluat de Agerpres.

După trei ani de la referendumul privind retragerea din UE şi ''două date limită pierdute'' - amânările Brexitului din martie şi aprilie - populaţia britanică se simte ''dezamăgită'' şi chiar ''exasperată'' de incapacitatea politicienilor de a pune în practică retragerea din blocul comunitar, a spus Johnson în faţa unei săli arhipline în cartierul londonez Westminster.

''Amânarea înseamnă înfrângere, amânarea înseamnă ruină (...) Cu fiecare săptămână şi lună care trec fără să ne îndeplinim promisiunea, mă tem că ne vom aliena şi mai mult nu doar susţinătorii noştri naturali, trimiţându-i în braţele partidelor adverse, ci şi pe oricine crede că politicienii trebuie să-şi realizeze promisiunile'', a adăugat Johnson, un susţinător ferm al ieşirii din UE şi care consideră că nu trebuie evitat cu orice preţ un ''Brexit dur'', respectiv un Brexit fără acord (''no-deal''), după ce înţelegerea convenită de Theresa May cu europenii a fost respinsă de trei ori în legislativul britanic.

''Daţi-mi voie să fiu clar: Eu nu doresc un no-deal. Nu cred că în final se va întâmpla aşa ceva, dar pregătirea temeinică şi serioasă pentru un no-deal este o chestiune de responsabilitate. Este surprinzător că unii pot sugera să ne lipsim de un instrument atât de vital în negociere'', a explicat Boris Johnson.

În opinia sa, alegătorii britanici se vor simţi ''uşuraţi'' dacă în final se va realiza Brexitul, pentru că acest lucru va face posibil ca de atunci înainte guvernul să se concentreze pe alte probleme importante pentru Regatul Unit.

Boris Johnson concurează cu încă nouă politicieni consevatori într-o cursă al cărei deznodământ va fi cunoscut în a doua jumătate a lunii iulie în urma unui proces complex cu mai multe runde de vot în interiorul partidului. Fost ministru de externe în cabinetul Theresei May, Boris Johnson a demisionat din acest post în iulie 2018, criticând ceea ce considera a fi o abordare prea conciliantă a şefei guvernului în negocierile cu UE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
25 °C
cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Mon
24 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
22 °C
Fri
18 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău