BREVIAR ENESCIAN, o publicație-reper a Editurii Casa Radio

  • 19 Septembrie 2017 11:57
BREVIAR ENESCIAN, o publicație-reper a Editurii Casa Radio

În plină desfășurare a Festivalului „George Enescu”, Editura Casa Radio aduce pe piața de carte un titlu de mare ajutor oricărui iubitor de cultură ce dorește fie să descopere, fie să înțeleagă mai bine personalitatea și creația lui George Enescu. 

„Breviar enescian” este titlul sub care compozitorul și muzicologul Pascal Bentoiu – iscusit exeget al opusurilor enesciene și totodată orchestrator al unor importante lucrări neterminate de Enescu – a realizat o trecere în revistă a creațiilor marelui compozitor român, notează Rador. Așadar, este vorba de o carte cu patru CD-uri, cuprinzând comentariile rostite de Pascal Bentoiu și transcrise, inclusiv cu traducerea textului în limba engleză. Comentariile sunt accesibile publicului fără vreo pregătire specială – vorbitor sau nu de limbă română – și constituie un adevărat compendiu despre universul enescian.

O descriere a acestor prezentări o face chiar Pascal Bentoiu, în „Cuvântul introductiv” al cărții:

Culegerea de comentarii aici înfățișate a însoțit un șir de 31 de emisiuni la Radio România Muzical între 1 februarie și 30 august 2005. Tema ciclului era prezentarea unei integrale a Operei enesciene. Desigur, o integrală în adevăratul sens al cuvântului va fi trebuit să cuprindă eventual și cele câteva zeci de lucrări și fragmente de lucrări ale autorului scrise până la 16 ani. Noi am preferat să pornim de la opus 1 – Poema Română – și, epuizând lucrările numerotate de autor, ca și piesele instrumentale de concurs nenumerotate, dar publicate de Enescu (flaut, violă, harpă cromatică, trompetă), am adăugat zece alte titluri, fie piese originale (precum Impromptu concertant, Sonata „Torso” ori Trio-ul în la minor), fie piese recuperate din schițe sau întregite în baza schițelor (exemplu: poemul vocal-orchestral Isis, Simfoniile a IV-a și a V-a). Ceea ce a dus totalul la aproape 50 de titluri, arătând de fapt adevăratele dimensiuni ale Operei. Și, încă o dată, a fost vorba de „integrală” într-un sens destul de relativ și mai degrabă pragmatic. Chiar și între piesele mai târzii s-ar fi putut oferi câteva titluri în plus, nu multe, evident, dar să zicem: Quartettsatz (1906) sau fragmentele orchestrate din Suite châtelaine (1911).

Enescu a scris nu puțin, cum îi plăcea să afirme, ci mult, chiar foarte mult, dacă luăm în considerare și numărul proiectelor ne-duse la capăt. Tipologia sa artistică nu e foarte diferită de cea a lui Mihai Eminescu, de la care de asemenea ne-au rămas sumedenie de lucrări neterminate. Acestor imenși artiști fantezia lor debordantă le-a oferit mai mult decât puteau desăvârși.

Cartea „Breviar enescian” este disponibilă pe site-ul Editurii Casa Radio (www.edituracasaradio.ro) și la standul din str. Temișana nr. 31, București, unde poate fi achiziționată la prețul de producător. Pe restul perioadei Festivalului „George Enescu” (până pe 24 septembrie), poate fi găsită și la standurile proprii ale Editurii Casa Radio din foaierul Sălii Mari a Palatului și din Piața Festivalului.

Produsele Editurii Casa Radio se găsesc și în magazinele de specialitate (librăriile Humanitas și Cărturești).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău