Explozii ale walkie-talkie-urilor folosite de membri Hezbollah în Liban. Nouă morți, peste 300 de răniți

  • 18 Septembrie 20:48
Explozii ale walkie-talkie-urilor folosite de membri Hezbollah în Liban. Nouă morți, peste 300 de răniți

Walkie-talkie-urile folosite de membrii ai miliției Hezbollah au explodat miercuri în suburbiile sudice ale Beirutului, precum și în sudul și estul Libanului, au declarat pentru AFP surse apropiate partidului și agenției naționale de presă.

UPDATE 2 Nouă persoane au fost ucise și cel puțin trei sute au fost rănite în urma exploziilor care au vizat walkie-talkie-uri în Liban miercuri după-amiază, a declarat Ministerul Sănătății din Liban, transmite G4media

Ministerul a adăugat că echipele de prim ajutor aproape au terminat transferul persoanelor la spitale.

UPDATE 1 Mai multe sisteme de energie solară au explodat în casele oamenilor din Liban, potrivit Agenției Naționale de Știri, rănind cel puțin o fată în orașul al-Zahrani, în sudul Libanului.

Imagini cu panouri solare explodate, cititoare de amprente digitale și alte dispozitive au circulat pe rețelele de socializare, deși nu a fost clar dacă acestea au explodat de la sine sau erau pur și simplu lângă walkie-talkie-uri care au explodat.

În timp ce paramedicii se grăbeau să evacueze răniții din zonele afectate, un grup de bărbați a atacat o patrulă ONU de menținere a păcii care tranzita orașul Tyre din sudul Libanului.

O înregistrare video a arătat bărbați care aruncau cu pietre în două vehicule blindate de transport de trupe Unifil, aflate pe marginea uneia dintre arterele principale din orașul din sudul Libanului.

UPDATE Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video cu momentul exploziei care a avut loc la înmormântarea din suburbia sudică a Beirutului.

Sursa a precizat că walkie-talkie-urile au explodat în suburbiile sudice ale Beirutului, unde aveau loc funeraliile membrilor Hezbollah uciși cu o zi înainte în urma exploziei pagerelor folosite.

Corespondenții AFP au raportat explozii în Saida (sud) și Baalbeck (est).

 

„Trei martiri au căzut în urma exploziei unor dispozitive în orașul Sohmor”, a anunțat Agenția Națională de Știri, de stat, iar o sursă spitalicească din orașul Baalbek a declarat pentru AFP că 15 persoane au fost rănite în urma exploziei unor walkie talkie.

Corespondenta Sky News, prezentă la înmormântarea a patru victime care au murit după exploziile de pagere de ieri, a relatat că zona se află în suburbiile din sudul Beirutului și că a auzit un „sunet mic” asemănător unui “pocnet”.

„Am ieșit să încercăm să aflăm ce era sunetul și oamenii fugeau. Oamenii erau acoperiți de sânge”, spune ea.

„Era sânge pe o mașină”.

„Un tânăr alerga și era foarte stresat. El a spus că un walkie-talkie – pe care oamenii de securitate Hezbollah de pe aici îl folosesc pentru înmormântare – a explodat.

„Oamenii Hezbollah au adunat apoi toate walkie-talkie-urile și le-au scos bateriile”.

„Cameramanul nostru a fost înconjurat de membri ai securității Hezbollah foarte tensionați și furioși, care i-au spus să nu mai filmeze”.

„Înmormântarea continuă.”

Alex Crawford spune că armata este prezentă acolo și că „o mulțime de oameni sunt extrem de tensionați”.

Membrii Hezbollah sunt „furioși” și „există multă furie și din partea civililor libanezi obișnuiți”, spune Crawford.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău