Brazilia: Vaccinurile AstraZeneca și CoronaVac, aprobate; campania de vaccinare începe oficial pe 20 ianuarie

  • 18 Ianuarie 2021 14:26
Brazilia: Vaccinurile AstraZeneca și CoronaVac, aprobate; campania de vaccinare începe oficial pe 20 ianuarie

Agenția Națională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a aprobat duminică utilizarea de urgență a două vaccinuri împotriva COVID-19 - britanic, AstraZeneca și chinez, CoronaVac - primele care au primit undă verde în Brazilia, unde pandemia a provocat deja moartea a aproape 210.000 de persoane, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Autorizația anunțată de ANVISA a permis lansarea campaniei de vaccinare în Brazilia. Inițial va fi folosit vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac în colaborare cu institutul brazilian Butantan, singurul vaccin disponibil în prezent în țară.

O asistentă medicală în vârstă de 54 de ani din Sao Paulo a fost duminică prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 în Brazilia, în prezența guvernatorului Sao Paulo, Joao Doria, care se prezintă drept rivalul președintelui brazilian Jair Bolsonaro.

Peste 100 de persoane au fost vaccinate duminică în același spital, a anunțat guvernul din Sao Paulo.

"O strategie de marketing", a reacționat guvernul brazilian, care a declarat că campania națională de vaccinare va începe oficial miercuri, 20 ianuarie.

Ministrul Sănătății, Eduardo Pazuello, a declarat că orice inițiativă "în afara" programului guvernamental "este în contradicție cu legea" deoarece "ignoră egalitatea între state și între toți brazilienii".

El a afirmat că cele șase milioane de doze de vaccin CoronaVac vor începe să fie distribuite luni între cele 27 de state braziliene.

Vor fi vaccinați cu prioritate personalul medical, persoanele de peste 75 de ani și cele de peste 60 de persoane care trăiesc în căminele pentru bătrâni, precum și populația indigenă.

Al doilea vaccin autorizat este cel dezvoltat de AstraZeneca și Oxford, produs în Mumbai de laboratorul Serum în parteneriat cu Fundația Fiocruz a Ministerului Sănătății din Brazilia.

Brazilia se confruntă cu un al doilea val virulent de coronavirus, bilanțul ajungând la peste 1.000 de decese zilnic. Brazilia este a doua țară cu cele mai multe decese la nivel mondial, cu 209.847 de morți, după Statele Unite.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău