Brazilia - Defrișări record în Pădurea Amazoniană în luna mai

  • 13 Iunie 2020 18:00
Brazilia - Defrișări record în Pădurea Amazoniană în luna mai

Defrișările continuă să doboare recorduri în Brazilia, datele oficiale publicate vineri pentru luna mai și primele cinci luni ale acestui an prezentând cele mai sumbre cifre din istoria înregistrărilor acestor informații, relatează AFP, preluat de AGERPRES.

 

Ecologiștii avertizează că anul 2020 ar putea fi cel mai devastator pentru pădurea amazoniană, mai sumbru decât 2019, când recrudescența incendiilor a șocat întreaga lume. ''Ne aflăm în fața scenariului unei catastrofe totale pentru Amazonia'', a declarat Mariana Napolitano, director științific al filialei din Brazilia a Fondului Mondial pentru Natură (WWF).

Conform datelor satelitare colectate de Institutul Național de Cercetări Spațiale (INPE), 829 kilometri pătrați din pădurea amazoniană au fost defrișați în mai, cu 12% mai mult în comparație cu anul trecut, cea mai mare suprafață de la lansarea acestei serii statistice, în 2015.

De la începutul anului, defrișările au ajuns la peste 2.000 de kilometri pătrați, cu 34% mai mult decât în aceeași perioadă din 2019.

Aceste date sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât nu iau deocamdată în calcul sezonul secetos, care începe în iunie și favorizează incendiile.

Institutul de Cercetare a Mediului din Amazonia (IPAM) estimează că 9.000 de kilometri pătrați de pădure deja defrișată ar putea fi mistuită de flăcări până în luna august.

Incendiile forestiere sunt provocate în mare parte de fermierii care ard zonele defrișate pentru culturi agricole sau pășuni pentru creșterea animalelor, notează AFP.

Sursa:Agerpres

Ecologiștii acuză guvernul președintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, cunoscut climatosceptic, că favorizează defrișările prin susținerea legalizării agriculturii sau a mineritului în zonele protejate.

"Guvernul și-a demonstrat deja desconsiderarea totală față de mediu și viața brazilienilor", a declarat într-un comunicat Cristiane Mazzetti de la organizația Greenpeace.

În cadrul unei reuniuni ministeriale de la sfârșitul lunii aprilie, ministrul Mediului, Ricardo Salles, a afirmat că dorește să profite de ''faptul că presa se concentrează pe coronavirus'' pentru ''trecerea reformelor și relaxarea reglementărilor'', în special a celor legate de protecția Amazoniei, notează AFP.

Instituțiile publice dispun de mai puține resurse umane și financiare pentru a proteja mediul din cauza pandemiei, care a provocat peste 40.000 de decese în Brazilia.

Pe de altă parte, înmulțirea incendiilor de pădure ar putea cauza mai multe probleme respiratorii și o supraîncărcare suplimentară a sistemului sanitar brazilian.

Potrivit potrivit unor date guvernamentale revizuite și date marți publicității, INPE a înregistrat 10.129 de kilometri pătrați de teren despădurit pentru o perioadă anuală etalon din august 2018 până în iulie 2019. Această arie este echivalentă cu suprafața Libanului și marchează o creștere cu 34,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Revizuirea este mai mare decât cifrele raportate inițial de INPE, de 9.762 de kilometri pătrați de pădure distrusă în această perioadă, marcând o creștere de 29,5%.

Datele pentru 2019 marchează cel mai înalt grad de despădurire constatat în pădurea amazoniană din Brazilia începând cu 2008, un nivel pe care îl atinsese deja înainte de revizuire. Revizuirea anuală a datelor în scopul acurateții este o practică standard în cadrul INPE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău