Boris Johnson, învins în Parlament. Zeci de mii de britanici au cerut în stradă rămânerea în UE. Ce se întâmplă acum cu Brexitul

  • 19 Octombrie 2019 23:33
Boris Johnson, învins în Parlament. Zeci de mii de britanici au cerut în stradă rămânerea în UE. Ce se întâmplă acum cu Brexitul

Parlamentul britanic a votat sâmbătă blocarea aprobării noului acord pentru Brexit, negociat de Boris Johnson cu Uniunea Europeană. Mai exact, premierul britanic va fi forțat să ceară o nouă amânare a ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar. Sfidător, șeful Guvernului de la Londra a spus că nu va cere așa ceva și că săptămâna viitoare va supune la vot noul acord. În fața Parlamentului, zeci de mii de britanici au cerut în stradă rămânerea în Uniunea Europeană și organizarea unui nou referendum.

Mai exact, premierul britanic va fi forțat să ceară o nouă amânare a ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar. Sfidător, șeful Guvernului de la Londra a spus că nu va cere așa ceva și că săptămâna viitoare va supune la vot noul acord. În fața Parlamentului, zeci de mii de britanici au cerut în stradă rămânerea în Uniunea Europeană și organizarea unui nou referendum, transmite digi24.

 

Parlamentarii britanici l-au învins din nou pe Boris Johnson: au votat să NU aprobe noul acord pentru Brexit, până când acesta nu va fi analizat în detaliu și nu se va adopta toată legislația necesară. Scorul a fost de 322 de voturi la 306.

Practic, premierul britanic va fi forțat să ceară amânarea ieșirii din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie 2020, chiar dacă a ajuns la un acord cu blocul comunitar.

Boris Johnson nu pare impresionat: a anunțat, deja, că nu se va conforma și va încerca să obțină votul pe acord săptămâna viitoare.

„Cel mai bine pentru Marea Britanie și întreaga Europă este ca noi să ieșim cu acest nou acord, pe 31 octombrie. Nu voi negocia o amânare cu UE și legea nu mă obligă să fac acest lucru. Le voi spune prietenilor și colegilor din UE exact ce le-am spus tuturor în ultimele 88 de zile de când sunt premier, orice amânare va fi rea pentru țară, rea pentru Uniunea Europeană și democrație”, a declarat Boris Johnson.

Liderul opoziției i-a reamintit lui Boris Johnson că este obligat prin lege să ceară amânarea Brexitului.

„Premierul trebuie să respecte legea acum. Nu mai poate amenința cu o ieșire fără niciun acord pentru a-i șantaja pe parlamentari ca să-i susțină acordul. Este o zi istorică pentru parlament, pentru că a arătat că nu poate fi șantajat de premier care, se pare, este pregătit încă o dată să sfideze o lege aprobată de acest parlament. Îl invit să se gândească atent la remarcile pe care tocmai le-a făcut privind refuzul de a cere amânarea”, a declarat liderul laburist Jeremy Corbyn.

În fața Parlamentului, zeci de mii de britanici au cerut în stradă rămânerea în Uniunea Europeană. Ei doresc ca acordul pentru Brexit să fie supus unui nou vot popular.

„Cu toții avem copii, cu toții avem nepoți și ne dorim un viitor pentru ei, care este în Europa, împreună cu toți prietenii și familiile noastre, cu toții suntem europeni”, a spus un manifestant.

Noile evoluții nu fac decât să sporească incertitudinea în ce privește viitorul. Mai mulți lideri europeni au respins categoric o nouă amânare a Brexitului.

Adoptarea legislației asociate Acordului Brexit va dura cel puțin câteva luni, iar premierul Boris Johnson este obligat ca până cel târziu sâmbătă la ora 23:00, ora Londrei, (24:00, ora Bruxellesului, duminică 1:00, ora României) să formuleze o solicitare oficială privind amânarea retragerii Marii Britanii din UE. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău