Boris Johnson îl îndeamnă pe Vladimir Putin "să dea înapoi" pentru a evita "vărsarea de sânge"

  • 29 Ianuarie 2022 16:28
Boris Johnson îl îndeamnă pe Vladimir Putin

Premierul britanic, Boris Johnson, dorește să evite "vărsarea de sânge" în Ucraina și urmează să-i telefoneze președintelui rus, Vladimir Putin, pentru a-l îndemna din nou "să dea înapoi și să se angajeze diplomatic", a declarat vineri seară o purtătoare de cuvânt de la Downing Street.

"Prim-ministrul este hotărât să accelereze eforturile diplomatice și să consolideze descurajarea pentru a evita vărsarea de sânge în Europa", a spus purtătoarea de cuvânt într-un comunicat, potrivit DIGI24.

"El va reitera, atunci când va discuta cu președintele Putin în această săptămână, necesitatea ca Rusia să facă un pas înapoi și să se angajeze diplomatic", a adăugat ea.

Pe lângă acest apel telefonic, șeful guvernului britanic intenționează să se meargă în regiune în zilele următoare.

Rusia a desfășurat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei în ultimele luni, stârnind temeri de o invazie. Deși guvernul rus neagă orice plan în acest sens, insistă asupra unor garanții scrise pentru securitatea Rusiei, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO.

Diplomația britanică urmează să anunțe luni în Parlament o înăsprire a regimului său de sancțiuni pentru a permite Regatului Unit, acuzat că închide ochii la afluxul de fonduri rusești pe teritoriul său, să țintească interese strategice și financiare ale Moscovei.

Într-un articol de opinie publicat vineri în CityAm, unul dintre cotidienele apreciate de puternica industrie financiară britanică, deputatul conservator Tom Tugendhat, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului de la Londra, a subliniat că amenințarea rusă vine nu doar doar de la "tancuri", ci și "de la banii gheață".

"În timp ce Moscova își arată mușchii în Ucraina, banii rusești încă ne otrăvesc țara", a subliniat el, considerând că fondurile plasate în "conturi și proprietăți la Londra sunt folosite pentru a submina securitatea Regatului Unit". El a citat în special moartea fostului agent rus Alexander Litvinenko, otrăvit cu poloniu în 2006 la Londra după ce a denunțat corupția și presupusele legături ale serviciilor de informații ruse cu crima organizată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău