Boris Johnson, după vizita de la Kiev: Marea Britanie e pregătită să antreneze „zeci de mii de soldați ucraineni”

  • 18 Iunie 2022 19:16
Boris Johnson, după vizita de la Kiev: Marea Britanie e pregătită să antreneze „zeci de mii de soldați ucraineni”

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Occidentul trebuie să continue să-i susțină pe ucraineni în contextul în aceștia încearcă să-și recupereze teritoriul ocupat de Rusia, afirmând că ar fi o „catastrofă” dacă președintele rus Vladimitr Putin ar obține victoria, relatează sâmbătă agenția germană de presă DPA.

În declarații făcute după revenirea în Regatul Unit după o vizită neanunțată la Kiev, șeful guvernului britanic a avertizat că Ucraina nu trebuie încurajată să accepte o „pace proastă” care pur și simplu ar fi preludiul unei noi ofensive ruse.

De asemenea, Johnson și-a apărat decizia de a pleca vineri de la o conferință a conservatorilor din nordul țării pentru a se putea întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Momentul ales pentru vizită a dus la acuzații că desconsideră nordul, chiar înainte de un scrutin crucial în Wakefield, West Yorkshire, pe care conservatorii au mare șanse să o piardă.

Boris Johnson a declarat presei la revenirea în țară, la baza RAF Brize Norton, că era important să fie demonstrat sprijinul Regatului Unit într-un moment în care Ucraina „suferă teribil” din cauza ofensivei ruse în desfășurare din Donețk.

„Cred că este foarte important să merg în Ucraina într-un moment în mod special crucial. Îngrijorarea pe care o avem este că puțină oboseală față de chestiunea ucraineană începe să se instaleze în lume. Este foarte important să arătăm că suntem alături de ei pe termen lung și că le asigurăm reziliența strategică de care au nevoie”, a mai spus Johnson.

În convorbirile sale cu președintele Zelenski, premierul britanic a spus că țara sa este gata să antreneze zeci de mii de soldați ucraineni în timp ce continuă luptele împotriva rușilor.

Boris Johnson a mai spus că este foarte important ca rușii să fie împiedicați să „înghețe” conflictul, pentru a-și putea consolida câștigurile înainte de a organiza un nou atac.

„Ar fi o catastrofă dacă Putin ar câștiga", a spus Johnson.

„Nimic nu i-ar plăcea mai mult decât să spună: 'Să înghețăm conflictul, să avem un armistițiu ca în 2014'. Pentru el asta ar fi o mare victorie. Am avea o situație în care Putin va reuși să-și consolideze câștigurile și apoi să lanseze un alt atac”, a atras atenția șeful guvernului de la Londra.

„Trebuie să transmitem cu claritate că-i sprijinim pe ucraineni în ambițiile lor de a-i izgoni pe ruși, de a izgoni armatele lui Putin, din toate locurile pe care le-au obținut din 24 februarie, și să ne asigurăm că ucrainenii nu sunt încurajați să facă o pace proastă, ceva care pur și simplu nu va rezista", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău