Boris Johnson deschide summitul G7; Prima Doamnă a SUA: ''Mă simt ca la o nuntă''

  • 11 Iunie 2021 18:31
Boris Johnson deschide summitul G7; Prima Doamnă a SUA: ''Mă simt ca la o nuntă''

Premierul britanic Boris Johnson i-a primit vineri la Carbis Bay, în comitatul Cornwall, pe liderii statelor din G7 (grupul celor șapte țări cu economiile cele mai dezvoltate), care au făcut o ''fotografie de familie'' înaintea summitului lor ce va dura până duminică, relatează agenția EFE, citat de AGERPRES.

Zilele acestea ''lumea își va îndrepta atenția către G7 pentru ca noi să folosim valorile noastre comune și diplomația noastră astfel încât să facem față provocării de a învinge pandemia și de a conduce redresarea globală'', a spus anterior premierul Johnson în fața presei.

Șeful guvernului britanic și soția sa, Carrie Johnson, i-au salutat pe fiecare dintre liderii prezenți. ''De ce nu facem o poză de grup ?'', a propus apoi jovial Johnson, după care cei prezenți s-au adunat pentru fotografie.

''Mă simt ca la o nuntă'', a glumit la rândul ei Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, venită împreună cu soțul ei, Joe Biden, la castelul unde se desfășoară summitul, pe o plajă din Carbis Bay, președintele american sugerându-le tot în glumă celor prezenți să intre ''în apă''.

În prima sa declarație după deschiderea summitului, gazda acestuia a făcut un apel ''să nu se repete erorile'' comise în timpul pandemiei COVID-19 sau în perioada crizei financiare din anul 2008.

''Trebuie să învățăm din pandemie, să ne asigurăm că nu repetăm unele dintre erorile pe care fără îndoială le-am făcut în ultimele 18 luni'', a semnalat premierul britanic în fața liderilor țărilor G7. Johnson a adăugat că aceste țări nu-și pot permite nici repetarea greșelilor recesiunii din 2008, ''când redresarea nu a fost uniformă în toate componentele societății''.

În acest timp, președintele american a insistat asupra multilateralismului. ''Urmăresc consolidarea angajamentului nostru față de multilateralism și colaborarea cu aliații și partenerii noștri pentru a construi o economie globală mai incluzivă și mai echitabilă (...) Să trecem la treabă !'', a declarat Joe Biden, potrivit agenției DPA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău